Supermarktprijzen bijna een vijfde hoger

In de supermarkt ben je gemiddeld 18,5 procent meer kwijt aan boodschappen dan elf maanden geleden, meldt NOS op basis van onderzoek van GfK. Alledaagse boodschappen als pasta, brood en keukenpapier zijn fors duurder dan een jaar geleden. 

Het onderzoeksbureau berekende de gemiddelde prijzen op basis van 55 basisproducten bij negen supermarktketens. Per vier weken wordt de gemiddelde prijsverandering berekend.

Vooral producten als pasta, keukenpapier en brood zijn veel meer in prijs gestegen dan gemiddeld. De prijzen van chocolade, bananen en schoonmaakartikelen veranderden amper. Vooral voor gezinnen met twee kinderen zijn de prijsstijgingen duidelijk merkbaar. Het onderzoeksbureau concludeert dat een gezin op jaarbasis al gauw zo’n 1500 euro extra voor boodschappen betaalt.

Wat merken de Groningers van de prijsstijgingen? Wij gingen de straat op om de meningen te peilen, dit keer in winkelcentrum Selwerd. Bekijk hier de reportage om te zien welke reacties dat opleverde.