Streep door optreden NNO en NNCK op Lowlands: “Dit is zo ontzettend zuur”

Wekenlang is er door de musici en koorleden van het NNO en NNCK toegeleefd naar het optreden op Lowlands. In de nacht van zaterdag op zondag besloot Lowlands dat het concert niet door zou gaan.

“Dit is een enorme teleurstelling voor ons”, reageert directeur Liesbeth Kok van het NNO. “Wij zouden met 160 musici en koorleden Symfonie nr. 9 van Beethoven ten gehore brengen. De musici en koorleden zouden ’s ochtends vroeg richting Lowlands afreizen, enkele koorleden waren al onderweg. En dan krijg je te horen dat het niet doorgaat. Dat is heel zuur, en dat nieuws dat slaat echt in als een bom. Ook omdat er de afgelopen periode zo hard geïnvesteerd is door iedereen in dit optreden.”

Logistieke problemen bij Stromae
De oorzaak van het malheur zijn logistieke problemen. Het NNO en NNCK zouden optreden op het Alpha-podium. Op hetzelfde podium treedt Stromae als slotact op. De voorbereidingen hiervoor begonnen in de nacht van zaterdag op zondag, waarbij zich logistieke problemen voordeden, waardoor er vertraging ontstond. Het concert van het NNO moest daarom noodgedwongen worden afgelast.

“In 2020 kon het concert ook niet doorgaan”
“Dit is extreem uitzonderlijk. Als NNO realiseren wij ons dat Lowlands te maken heeft met een hele complexe puzzel. Er hoeft niet zo heel veel mis te gaan wil er een probleem ontstaan. Wij hebben daar ook begrip voor. Maar het is niet zo dat wij met zoiets rekening houden. Daarom is dit ook zo zuur.” Voor het orkest is het niet de eerste teleurstelling. “In 2020 gooide corona roet in het eten waardoor ons Lowlandsconcert toen niet door kon gaan. Van Lowlands heb ik begrepen dat zij het ook heel erg vervelend vinden. En wat er nu gaat gebeuren. Hopelijk krijgen we volgend jaar weer een kans.”

Lowlands Festival: “Wij zijn enorm teleurgesteld”
Het Lowlands Festival laat in een schriftelijke reactie weten de situatie te betreuren: “Uiteraard zijn opties onderzocht om het optreden van NNO toch doorgang te laten vinden, maar aangezien zij met in totaal bijna 160 personen naar Lowlands komen, is een ander podium geen optie; deze zijn simpelweg niet groot genoeg. De ontstane situatie is uitermate teleurstellend. Op de eerste plaats voor het NNO waarvan de musici erg uitkeken naar hun voorstelling op Lowlands. Daarnaast verheugden ook veel festivalbezoekers zich op deze eerste voorstelling van zondag en tot slot zijn wij als festivalorganisatie ook enorm teleurgesteld.”