Stolpersteine aan Aweg liggen weer netjes tussen plaveisel na schade door container

nieuws
Foto: Beate Kurth via Twitter (@btkrth)

De Stolpersteine aan de Aweg, die eind vorige week beschadigd raakten doordat er een bouwcontainer op de gedenktekens werd gezet, zijn hersteld. Dat meldt een buurtbewoner dinsdagmiddag, nadat ze het incident zaterdag aankaartte.

“De Stolpersteine zijn gelukkig onbeschadigd”, schrijft buurtbewoonster Beate Kurth dinsdagochtend op Twitter. “Het was snel geregeld via de wethouder (vanuit vakantie), een ambtenaar op zaterdagochtend, bestuurders van de stichting (Stopersteine Groningen), de lokale tv (OOG) en het containerverhuurbedrijf. Iedereen bedankt. De Stolpersteine aan de Aweg liggen er nu weer veilig bij. Goed en snel opgelost.”

De stenen raakten eind vorige beschadigd, nadat een bouwbedrijf een container plaatste op de gedenkstenen voor weggevoerde Joodse Stadjers tijdens de Tweede Wereldoorlog. Dat leverde verontwaardigde reacties op bij buurtbewoners en bij de Stichting Stolpersteine Groningen. Ook wethouder Carine Bloemhoff was niet blij met de actie en schakelde gelijk haar ambtenaren in om het probleem op te lossen.

De acht Stolpersteine aan de Aweg herinneren aan Coenraad Bohemen en Rebecca Bohemen-Pezaro en hun kinderen Joel Bohemen, Gretha Carla Bohemen-Meijer, Johanna Bohemen, Salomon Bohemen en Jacob de Groot en Sophia de Groot-van Hasselt. Allen werden via doorgangskamp Westerbork gedeporteerd naar Auschwitz waar ze tussen oktober 1942 en maart 1944 om het leven zouden komen.