Stakend NS-personeel verzamelt woensdag in Stad en Onnen

nieuws
Foto: Mike Weening - Weening Fotografie

De voorbereidingen voor regionale estafette-acties bij NS zijn in volle gang. Komende woensdag is de eerste dag van de estafettestaking. De bonden zetten onder meer actielocaties op in Groningen en Onnen.

Vakbonden VVMC, FNV en CNV Vakmensen roepen NS-werknemers uit de regio op om naar een van de actielocaties te komen. Naast Groningen en Onnen worden er ook locaties opgezet in Leeuwarden, Lelystad en Zwolle. “Dat betekent dat op veel NS-trajecten in het noorden treinen zullen uitvallen”, verwacht onderhandelaar Roel van Riezen van CNV Vakmensen. “De actie zal daardoor ook verstoringen kunnen geven op andere plekken in het land.”

Vakbond CNV hoopt nog steeds dat de NS richting de bonden beweegt omtrent de CAO. De bonden willen een loonsverhoging van 4,5% per jaar plus, een volwaardige december-uitkering (van 8,33%). Daarnaast wil de bond dat de hoge werkdruk wordt aangepakt met afspraken over verlof, opleidingen en vaste banen voor uitzendkrachten. ‘NS heeft nog twee dagen om een spoorstaking te voorkomen’, zegt Van Riezen. “Als we snel een goede cao hebben, zijn die acties helemaal niet nodig.”