Pride Groningen blikt tevreden terug: “Dit krijgt volgend jaar een vervolg”

De eerste editie van Pride Groningen is succesvol verlopen. Dat laat woordvoerder Erick Mainaky zondag weten.

Hoi Erick! Jullie spreken dus van een succes …
“Ja, het was een geslaagd feestje. Van tevoren waren we best wel zenuwachtig. Je organiseert voor de eerste keer een Pride en je weet niet hoe het gaat verlopen. Is er animo voor? Komen er überhaupt wel mensen? De afgelopen periode hebben we hard gewerkt om het professioneel op te zetten en om een uitgebreid programma samen te stellen. We wilden een Pride organiseren dat een doel dient. En toen we op vrijdag zagen dat het gelijk eigenlijk goed liep, toen waren we wel gerustgesteld. Toen wisten we dat het goed zou komen.”

Nu zijn er over de hele wereld Prides te vinden. Jullie hebben je eigen invulling gekozen hè?
“Klopt. Je kunt het niet vergelijken met bijvoorbeeld de Pride in Amsterdam. Wij hebben het nuchter proberen te houden waarbij we heel duidelijk de verbinding wilden zoeken met de inwoners. Dus niet wij of voor ons, maar juist samen, met elkaar. En ik denk dat we dat doel behaald hebben. Het hoogtepunt van het programma was de Zwanestraat, waar gisteren een straatfeest werd gehouden. Dat was een groot succes. We hebben daar echt de verbinding kunnen maken.”

Ben je overdonderd door het succes?
“Nou, wat ik al zei: je weet niet wat je kunt verwachten. Maar als je gistermiddag om 13.00 uur de eerste mensen al ziet arriveren in de Zwanestraat, terwijl je nog druk bezig bent met het opbouwen van het podium en de techniek, dan kun je niet anders dan concluderen dat mensen enthousiast zijn. Dus we kijken zeker met tevredenheid terug op de afgelopen twee dagen. Niet alles zal goed gegaan zijn, maar dat is voer voor de evaluaties die de komende tijd zullen gaan volgen.”

Komt er een vervolg?
“Ja, absoluut. Ik durf met stelligheid te zeggen dat we dit volgend jaar weer gaan organiseren. Of het dan opnieuw in het weekend voor Groningens Ontzet zal plaatsvinden, dat durf ik niet te zeggen, maar wij opteren zeker voor een vervolg. Het is goed om de verbinding te zoeken. Zeker na de afgelopen jaren waarbij dit proces in Groningen toch wat op zijn kant heeft gelegen. Het is goed dat er initiatieven zijn om mensen er bij te laten horen, dat er verbinding wordt gezocht.”

Pride Groningen
Bij Pride Groningen kreeg de Zwanestraat een feestelijke make-over, waren er tappunten en was er een muziekpodium waar artiesten uit de LGBTQI+-community een optreden gaven, waaronder Jordan Roy, Pieter van de Zweep en Dj Den. Ook op andere plekken in de stad waren er vrijdag en zaterdag activiteiten. Zo vonden in The Student Hotel de fototentoonstellingen The Kind Effect en Regenboogouderen plaats. In The Student Hotel vond tevens een lezing plaats over Inclusiviteit in de sport.

Foto: Erick Bakker