Parcours 4Mijl goedgekeurd: “Afwijking van twee meter is verwaarloosbaar”

nieuws
Foto: Rieks Oijnhausen

Eens in de vijf jaar moet het parcours van de 4Mijl van Groningen afstandstechnisch gecontroleerd worden. Zaterdagochtend vond deze controle plaats, waarbij de organisatie met vlag en wimpel slaagde.

“Je kunt het vergelijken als je op oudere leeftijd nog in het gelukkige bezit bent van een rijbewijs. Je wordt dan om de zoveel jaar gekeurd. Dat hebben wij vanochtend eigenlijk ook gedaan. Met goed resultaat.” Aan het woord is Johan Meijer van Golazo Sports Nederland, de organisator van de 4 Mijl van Groningen. “Vanochtend is er in alle vroegte een meting van het parcours uitgevoerd. Je wilt dat de route ook precies 4 mijl is. We zijn verplicht om dit eens in de vijf jaar te controleren, waarmee we onze licentie verlengen om deze wedstrijd te kunnen en te mogen organiseren.”

Afwijking van iets meer dan twee meter
Die meting gebeurde heel officieel: “De Koninklijke Nederlandse Atletiek Unie is er bij betrokken, en motorrijders zorgen dat kruisingen tijdelijk worden afgesloten om de meting goed uit te kunnen voeren. Uit de meting bleek dat het huidige parcours, zoals we dat in oktober willen gaan lopen, iets meer dan twee meter te lang is. Dat het parcours langer is komt vanwege bouwwerkzaamheden op de route. Maar het wordt ook veroorzaakt hoe snel je bijvoorbeeld een binnenbocht neemt, wat je ideale lijn is. Twee meter is op deze afstand verwaarloosbaar. Het heeft dus ook geen consequenties. We hoeven de finish of de start in oktober niet te verplaatsen.”

Verwaarloosbaar
Feit is dat er in Groningen behoorlijk aan de weg wordt getimmerd: “De licentie is in principe voor vijf jaar. Jij doelt nu op de situatie bij de Verlengde Hereweg waar flink wordt gewerkt, waar we te maken hebben met een slinger onder het viaduct door. Als over drie jaar blijkt dat de situatie dusdanig veranderd is, dan twijfelen we niet om de meting eerder uit te gaan voeren.” Meijer benadrukt dat iets meer dan twee meter verwaarloosbaar is: “Een simpel voorbeeld. Stel je pakt op de Herestraat bij Bakker Bart de buitenbocht. Dan pak je al vijf meter extra. Om maar aan te geven wat een verschil van twee meter is. Wij zijn er parcourtechisch in ieder geval klaar voor om in oktober weer een prachtige wedstrijd te mogen organiseren.”