OOG Radiopresentatoren floreren bij Kermis FM: “Je leert er zo ontzettend veel”

nieuws
Heleanne Prins maakte radio vanuit een draaiende kermisattractie. Foto: Kermis FM

De Tilburgse kermis zit er op en daarmee ook de uitzendingen van Kermis FM. Afgelopen week droegen OOG Radiopresentatoren Heleanne Prins en Henri Haan hun steentje bij aan de uitzendingen.

Hoi Heleanne! Je bent weer terug in Groningen …
“Haha ja, en het was ontzettend gaaf. In 2018 heb ik voor het eerst meegedaan aan Kermis FM. Ik was toen nog actief bij Haren FM, en ik had er verschillende positieve verhalen over gehoord waarna ik mij heb aangemeld. Wat mij aansprak is dat je er verschillende dingen kunt doen, waardoor je je nooit verveeld, en je in korte tijd heel veel kunt leren.”

Kermis FM klinkt alsof het radio is …
“Ja, maar eigenlijk is het veel meer dan dat. In Tilburg en omgeving is het echt een begrip. Bij de Heuvelse kerk in Tilburg wordt tijdens de jaarlijkse Tilburgse kermis een studio geplaatst waar radio wordt gemaakt. Maar er wordt ook televisie gemaakt, en men is online actief. Alle onderdelen hebben hun eigen redacties. En het leuke aan dit project is dat er gerenommeerde mediamakers aan mee werken, maar ook vrijwilligers van lokale omroepen en studenten van mediaopleidingen. Maar dat zie je niet. Iedereen draagt een paars shirt, en daardoor is iedereen gelijk. Het maakt even niet uit of je voor de NOS werkt, of voor OOG Radio.”

Henri, jij was ook in Tilburg. Hoe was het voor jou?
“Ja, ook geweldig. Heleanne is acht dagen actief geweest, ik heb mij vijf dagen ondergedompeld in het Tilburgse. En wat Heleanne zegt klopt. Je kunt van tevoren aangeven wat je graag wilt doen. Je kunt cameraman zijn, je kunt actief zijn als schakeltechnicus. Vorig jaar heb ik een radioprogramma mogen presenteren, dit jaar heb ik gekozen om actief te zijn op de nieuwsredactie, waarbij ik mocht nieuwslezen.”

Waarom heb je daar voor gekozen?
“Ik vind het leuk om dingen te leren. En ik wilde graag op dit vlak ervaring op doen. Dus ik heb de afgelopen week heel veel berichtjes geschreven en ook voorgelezen. En het leuke is dat je dan niet in het diepe wordt gegooid, maar dat je de eerste dagen volop begeleiding krijgt. Ik heb de eerste dagen heel veel geleerd van Lars Mulitze, die in het dagelijks leven bij de NOS werkt. Je krijgt opbouwende kritieken, je krijgt tips. En weet je wat zo leuk is? Iedereen leeft ontzettend mee. Als er dan iets lukt, dan applaudisseert iedereen. Het is wat dat betreft één grote familie.”

Het klinkt bijna als een soort radiobroedplaats waarbij je in korte tijd heel veel geleerd krijgt …
“Zo kun je het absoluut zien. Kijk, primair is het de bedoeling dat er mooie uitzendingen worden gemaakt. Maar secundair is het opleidingstraject een belangrijke ruggengraat van Kermis FM. En in mijn geval heb ik geleerd hoe je onder tijdsdruk een goed artikel kunt schrijven, hoe je daar het beste mee om kunt gaan.”

Tekst gaat verder onder de foto


Radiomaker Henri Haan las op Kermis FM diverse nieuwsbulletins. Foto: Kermis FM

Heleanne. Jij was niet actief als nieuwslezer, maar jij hebt een reportage gemaakt vanuit een attractie hè?
“Haha, ja. Dat is ook het leuke aan Kermis FM, je krijgt heel veel vrijheid om dingen te bedenken, en om dingen te doen. Eigenlijk word je door de locatie uit je comfortzone gehaald, wat leidt tot leuke ideeën. Zo hebben wij een kermis-bucketlist samengesteld waarbij één van de onderdelen was om een reportage te maken vanuit de Breakdance. Dat was best wel eng, want je werkt met hele dure apparatuur. Alle apparatuur wordt gesponsord. Dus de belangrijkste opgave was om niks kapot te maken. En uiteindelijk heeft het geweldige radio opgeleverd waarbij ik vooral veel aan het gillen was, haha.”

En ik begreep dat je ook een wethouder hebt mogen interviewen?
“Maarten van Asten (VVD) is nog niet zo lang geleden geïnstalleerd als nieuwe wethouder Evenementen. Het was zijn eerste Tilburgse kermis als wethouder en toevallig was hij ook afgelopen week jarig. Dus we hebben hem verrast met allemaal felicitaties van mensen die op welke manier dan ook betrokken waren bij de kermis. Dat heeft hele leuke radio opgeleverd. En het zijn projecten waar je heel van leert.”

Henri. Veel geleerd dus. Hebben we in Groningen daar ook iets aan?
“Ik denk het wel. Kijk, als je naar OOG Radio kijkt dan is dat een geweldige kweekvijver aan nieuw talent. Er zitten mensen die het klappen van de zweep kennen, waar ik mij voor het gemak even tot reken, maar ook nieuwe mensen melden zich aan de poort. De kennis die ik heb, en die ik op doe, die geef ik met alle plezier door aan jonge mensen. Nog niet zo lang geleden meldde zich bij OOG een jongen uit Veendam. Ontzettend enthousiast, ontzettend leergierig. Het is fantastisch om aan hen kennis over te mogen dragen. Dus Kermis FM heeft in die zin ook een effect wat veel verder gaat dan alleen actief zijn tijdens de kermisweek, en waar we dus ook in Groningen profijt van hebben.”

De vraag is denk ik overbodig, maar gaan jullie volgend jaar weer?
(Henri) “Ja, absoluut. Deze kermiskoorts zit gewoon in mij, die gaat niet meer over. Dus volgend jaar zal ik zeker weer van de partij zijn.” (Heleanne) “Zeer zeker. Ik denk dat ik nog heel veel kan leren, en de sfeer is zo prettig. Je smeedt er ook echt vriendschappen. Mensen die je volgend jaar weer ziet. Dat is tof. En ze zoeken ook altijd nieuwe vrijwilligers hè? Dus als je iets met media hebt, en het lijkt je leuk om je onder te dompelen in alles wat hier mee te maken heeft, dan zou ik zeker een kijkje nemen op de website.”