Nog geen zorgen over droogte bij kwekerijen: “De vogels zijn een groter probleem”

nieuws
Foto: Jan Temmel via Pixabay

Nederland heeft te maken met forse droogte. Bij kwekerijen in de gemeente Groningen zijn er nog geen zorgen. “Je moet ook geen zorgen hebben over dingen waar je geen invloed op hebt.”

Aan de Groningerweg in Peizermade zit kwekerij Lambes. “We zijn een paar jaar geleden op deze locatie begonnen”, vertelt eigenaar Lambes vol trots. “Dit was een weiland, en tijdens ons eerste seizoen hebben we de helft van het land beplant met bessenstruiken. We zijn er een beetje zonder verwachting in gegaan. We dachten, we zien wel wat het wordt. Inmiddels zijn we met ons derde seizoen bezig, is het land volledig in gebruik en zijn we in plaats van drie dagen nu vijf dagen in de week open. Toch zijn we denk ik wel één van de kleinste blauwebeskwekerijen in het land.”

“Als september ook droog wordt dan gaat het wel spannend worden”
Over de droogte maakt Lambes zich geen zorgen. “Vorige week hebben we het geluk gehad dat we twee centimeter regen hebben mogen aftappen. Daarnaast zitten we op veengrond dat het water lang vast houdt. En we zitten tegen natuurgebied De Onlanden aan, wat betekent dat het grondwater behoorlijk hoog staat. En mochten er wel problemen ontstaan dan heb ik tweeduizend liter water op voorraad in oude vaten. Dus nee, ik maak me geen zorgen. Wel is het zo dat als augustus droog gaat verlopen, en ook september gaat heel droog zijn, dat het dan wel spannend gaat worden.”

Reinhart Orchideeën: “Er worden nauwelijks vaste planten verkocht”
Aan het Westerveen in Haren runnen Wilma en haar man het bedrijf Reinhart Orchideeën. “We zien de gevolgen van de droogte zeer zeker”, vertelt Wilma gedecideerd. “Vooral in verkoophoeveelheden. Mensen kopen eigenlijk geen vaste planten. Ze hebben zoiets, dat kunnen we nu beter niet doen omdat het zo droog is. En ondanks dat we goed ons best doen, zien wij ook wel eens dat een plant het hier niet redt. Een droge zomer is vervelend, maar wij hebben het geluid dat we hier een bron hebben van zestig meter diep. Daarnaast vangen we regenwater op in tanks. Daarmee proberen we de planten en de orchideeën zo goed mogelijk te verzorgen.”

“Hoge gasprijzen zijn een grotere zorg”
Zorgen zijn er dan ook niet bij Wilma: “Wij zijn al wat op leeftijd. Wij maken ons sowieso niet zo druk meer. Wat heeft het ook voor zin. Je kunt wel gaan paniekeren, maar je hebt er toch geen invloed op. Het komt zoals het komt. Met onze orchideeën gaat het overigens wel goed, ook qua belangstelling. We zien in deze periode dat ook veel toeristen een bezoekje aan ons brengen. Dat ze in de buurt op vakantie zijn, en ons een bezoekje brengen. En als je het hebt over zorgen. De hoge gasprijzen vindt ik voor onze kwekerij misschien wel een grotere zorg dan de droogte.”

Kwekerij Lambes: “Vogels vreten dertig procent van de bessen weg”
Terug naar Peizermade. “De droogte gaat vaak gepaard met warme dagen. Zoals twee weken geleden toen we een aantal tropische dagen hadden. De zon brandt dan de hele dag op de bessenstruiken, en je ziet dat dit gelijk effect heeft op de bessen. Zeker als je ze dan ook geen water hebt gegeven. Maar persoonlijk zou ik zeggen dat de vogels op dit moment een grotere bedreiging zijn. Zij vreten op dit moment dertig procent van de bessen weg. We werken met vogelverschrikkers maar dit heeft weinig effect omdat de vogels na twee weken wel in de gaten hebben hoe het zit. Volgend jaar moeten we misschien gaan werken met netten, maar daar ben ik persoonlijk geen voorstander van omdat vogels er ook in verstrikt kunnen raken.”

Drone
Maar een oplossing is wellicht dichtbij: “Ik sprak onlangs met een meneer die zei, als ik nu een drone maak die in actie komt als deze met een sensor vogels detecteert. Dat zo’n drone de vogels als het ware wegjaagt. Dat zou enorm helpen. Daar gaan we in ieder geval over nadenken. Mensen hebben in onze kwekerij de mogelijkheid om zelf bessen te plukken. Nagenoeg het vroege ras is nu leeg geplukt. We hebben nog voldoende bessen om te plukken.”