Nieuw seizoen in Tschumipaviljoen begint met twee kunstprojecten

nieuws

Vanaf september zal in het glazen paviljoen aan het Hereplein weer kunst te zien zijn. Het nieuwe seizoen opent met een pop-upinstallatie van Martina Dal Brollo in het eerste weekend van september. Daarna werkt Rosa Everts drie weken lang in de glazen expositieruimte.

Begin september is het paviljoen een weekend lang ‘van’ kunstenares Martina Dal Brollo (Italië). Ze bracht voor haar expositie verhalen over huizen langs de rivieren en kanalen aan de rand van Groningen in kaart, in combinatie met een blik op de toekomst van stedelijk afval. Daarvoor maakte Dal Brollo een reis langs het Reitdiep op de fiets. Onderweg verzamelden ze verhalen, afval en gegevens die de basis vormen voor de installatie in het Tschumipaviljoen. De fietsen waarmee ze op pad gingen zijn onderdeel van de installatie en worden ingezet om energie op te wekken voor een filmprojector. Het publiek wordt hierbij uitgenodigd plaats te nemen op de fietsen, zodat zich tijdens het fietsen het verhaal van de reis langs het Reitdiep ontvouwt.

Daarna mag kunstenares Rosa Everts uit Groningen aan het werk in de expositieruimte. Zij gaat haar kunstwerk ter plekke maken en gaat voorbijgangers uitnodigen om te poseren. Hun silhouetten gaan de wanden van het glazen paviljoen bekleden. In drie weken moet er een werk ontstaan, wat een weerspiegeling vormt van de dynamische omgeving van het paviljoen. Op 23 september is dit werk klaar.