Niels Hilboesen wordt landelijk supportersmedewerker KNVB: “Dit is een droom die uit komt”

nieuws

Niels Hilboesen uit Stad wordt landelijk supportersmedewerker bij de KNVB. Hilboesen maakte het nieuws dinsdag via zijn Twitter-account bekend.

Hoi Niels! Hoe blij ben je?
“Ik ben ontzettend blij. Dit is een droom die uitkomt. Ik heb hier twintig jaar keihard voor gewerkt. In de avonduren, in mijn vrije tijd. En nu mag ik het gaan doen. Nu krijg ik deze kans. Ja, ik ben heel trots. Ik heb het nieuws vanmiddag bekendgemaakt en ik heb sindsdien al heel veel felicitaties mogen ontvangen. Vanuit Groningen, maar ook van diverse clubs uit het land. Heel tof.”

Hoe heb je deze functie gekregen?
“Ik heb gesolliciteerd. Dat heb ik al vaker gedaan, maar toen werd ik het niet. Een tijdje geleden kwam de vacature voorbij waarop ik reageerde of de KNVB klaar is voor Niels Hilboesen. De KNVB reageerde daarop dat ik maar moest reageren. En voilà, haha. Ik weet trouwens al zes weken dat ik de functie mag gaan bekleden. Het zou rond 1 september bekend worden, maar vandaag hebben we er voor gekozen om het naar buiten te brengen.”

Verschillende lezers van dit artikel zullen waarschijnlijk geen idee hebben waar dit over gaat. Waar hebben we het precies over?
“Ik ben al heel lang betrokken bij het voetbal. Bij Groningen kent iedereen mijn naam wel, en ook nationaal ben ik geen onbekende. Ook omdat ik altijd wel mijn mening klaar heb liggen. De laatste jaren kon ik die mening ongegeneerd geven. De komende tijd mag ik er echt werk van gaan maken, om de band tussen supportersverenigingen en de KNVB te verbeteren. En wat ga ik dan doen? Ik ga heel veel samenwerken met supportersverenigingen. Dus niet met de supporters individueel, maar met de verenigingen, en al die geluiden, al die ervaringen die neem ik mee binnen de muren in Zeist om daar het geluid van de supporter te vertegenwoordigen.”

Hoe belangrijk is dat?
“Ik denk dat de afgelopen jaren hebben laten zien dat supporters heel belangrijk zijn. Voor 2020 werd dat altijd al gezegd, maar sinds de uitbraak van de coronacrisis werd het ook echt tastbaar. We hebben allemaal de beelden van de lege stadions gezien waar werd gevoetbald. Voetbal kan niet zonder supporters. We hebben het over een maatschappelijk effect.”

Kun je dat uitleggen?
“Als je in het stadion bent, en je zit naar een spannende wedstrijd te kijken, en er valt een doelpunt dan is het feest eensgezind. Dan maakt het niet uit wie er naast je zit of staat. Hokjes gelden dan niet meer. Voetbal is wat mij betreft het voorbeeld voor hoe je verbindt in de samenleving, waarbij je ondertussen ziet dat juist die samenleving de laatste jaren verhardt. Kijk, ik ben geen god. Maar ik heb wel ideeën hoe dit verder versterkt en verbeterd kan worden. En ik ben heel blij dat ik dat mag gaan laten zien.”

Je bent ook actief binnen de Groningse gemeenteraad als woordvoerder van de Stadspartij 100% voor Groningen. Blijf je dat ook doen?
“Dat is wel de bedoeling. Ik denk ook niet dat het elkaar gaat bijten. Ik mag dan de komende tijd wat meer in het land vertoeven, maar Groningen blijft mijn stad. En ik denk ook dat de stad er wellicht profijt van kan hebben. We hebben het over voetbal, over sport, wat natuurlijk gekoppeld is aan gezondheid en aan bewegen. Belangrijke speerpunten in de gemeente Groningen. Dus ik denk dat er ergens ook een win-winsituatie mogelijk is.”

Volgende week is je eerste werkdag. Heb je al enig idee hoe die er uit gaat zien?
“Ik denk dat ik dan mijn laptop op ga halen en mijn telefoon ga installeren. De komende tijd ga ik heel veel door het land reizen, met heel veel mensen praten. Vergelijk het met een spons, dat je zoveel mogelijk informatie probeert te verzamelen, die je allemaal mee kunt nemen naar Zeist.”

Hoe lang ga je deze functie bekleden?
“In principe is het voor één jaar, maar de ambitie is voor langer. Vergelijk het met het werk van een coach, dat je de tijd krijgt om iets op te bouwen, om ergens aan te werken. Ik heb daar ideeën bij. En ik ben heel blij dat ik dat nu in de praktijk mag gaan brengen. Als kleine jongen in de hekken van het Oosterpark en nu mag ik naar de bossen van Zeist. Ik heb er heel veel zin in.”