Jubileumeditie Zummer Speulen in Thesinge: “Bij ons is dit jaar iedereen een superheld”

nieuws
Foto: ingezonden

In Thesinge vonden de afgelopen dagen de Zummer Speulen plaats. Anita van der Veen van de organisatie blikt tevreden terug.

Hoi Anita! De Zummer Speulen …
“Het is een verbastering van het Groningse woord, dat ondanks dat het taaltechnisch niet helemaal klopt, de afgelopen jaren hier in Thesinge uitgegroeid is tot een begrip. De Zummer Speulen zijn bedoeld voor kinderen tot en met 13 jaar, waarbij ze twee dagen lang kunnen knutselen, timmeren en spelen. En dat alles met de gedachte dat niks moet maar alles mag. Dit jaar hadden we 75 deelnemers.”

Met dit jaar ook een jubileumeditie …
“Klopt. Dit was eigenlijk de zesde editie. Bij de eerste editie waren alleen kinderen uit Thesinge welkom. Bij de tweede editie konden ook kinderen uit Garmerwolde zich aanmelden. Daarom tellen we de tweede editie als de eerste editie. Elk jaar hebben we bij de Zummer Speulen een thema. Dit jaar was dat superhelden. En dat moet je dan zien in de breedste zin van het woord. De kinderen die deelnemen zijn superhelden, maar ook alle vrijwilligers die geholpen hebben zijn superhelden.”

Je vertelde het al, kinderen konden knutselen, timmeren en heel veel spelen …
“Ja. Het duurt twee dagen. Op donderdag kan er geknutseld worden en kan er getimmerd worden in het timmerdorp. Behalve pallets en planken kunnen kinderen daarbij ook gebruik maken van lappen stof om hun hut ook mooi in te richten. We werken wel met een grens. Zo mag een hut uit maximaal twee verdiepingen bestaan. Dit is vanwege de veiligheid. Elk jaar krijgen we wel vragen of er echt niet nog een pallet bovenop mag om hoger te komen, maar dan zijn we heel streng.”

Het is niet zo dat het een aantal uurtjes duurt hè?
“Nee. Op de eerste dag beginnen we om 10.00 uur en gaan we door tot 21.00 uur. Daarbij bieden we ook een lunch aan en in de avonduren kwam er een heuse pizzabakker die ons getrakteerd heeft op heerlijke pizza’s. De kinderen tot en met 8 jaar gaan dan rond 21.00 uur naar huis, de kinderen tussen 8 en 13 jaar hebben de mogelijkheid om te blijven slapen in een tentenkamp. De afgelopen jaren hebben we dat niet aangeboden vanwege de coronacrisis, maar dit jaar hebben we dat wel aangedurfd.”

En dan de tweede dag …
“Die staat volledig in het teken van spelen. Er waren vier grote spelelementen waarbij de aanwezige kinderen in vier groepen waren ingedeeld. Tussen de spelelementen door werden er gemeenschappelijke spellen gespeeld. Dan moet je bijvoorbeeld denken aan omgekeerd verstoppertje spelen. Dat één van de leiders zich verstopt en dat de kinderen hem of haar dan moeten vinden. En omdat we met het thema ‘superhelden’ werken hadden we ook een hoogwerker gehuurd waar kinderen met klimtuig konden abseilen.”

Met verschillende edities die nu gehouden zijn kan ik me voorstellen dat er ook een naam is opgebouwd. Kun je merken dat in de aanloop naar het evenement toe dat het enthousiasme toe neemt …
“Dat niet direct, maar dat komt ook vanwege de vakantie. Mensen zijn weg waardoor je elkaar minder vaak treft. Maar het enthousiasme is er wel zeker. Een mooi voorbeeld is een gezin dat thuis met een aantal hele boze kinderen zat. Zij hadden hun vakantie in onder andere de laatste week van de zomervakantie gepland. Terwijl de kinderen ontzettend graag bij ons hadden willen zijn. Ik denk dat alles goed is afgelopen, maar het geeft wel aan dat kinderen het leuk vinden om bij ons te komen.”

Je vertelde al dat jullie met vrijwilligers werken. Hoe wordt het evenement gefinancierd?
“De kinderen die deelnemen kunnen gratis mee doen. Wij financieren dit door middel van een plantenactie. In het voorjaar kunnen mensen planten kopen waarbij de opbrengst naar de Zummer Speulen gaat. Om de begroting rond te krijgen vragen we subsidies aan bij bijvoorbeeld Jantje Beton en de gemeente Groningen. En wat ook wel goed is om te noemen is dat lokale ondernemers, soms spontaan, het evenement sponsoren met materialen en etenswaren. Dat vinden we natuurlijk heel erg tof! We krijgen overigens ook wel eens de vraag van mensen of ze ook een donatie mogen doen. Dat slaan we natuurlijk nooit af, maar we geven dan wel de tip om vooral veel planten te bestellen.”

Volgend jaar weer?
“Absoluut. Op dit moment genieten we nog even na, en zijn we aan het bijkomen. Maar volgend jaar zijn we zeker weer van de partij. De Zummer Speulen vinden dan plaats op 31 augustus en 1 september. Dat zijn alvast dagen die mensen in hun agenda kunnen noteren.”

Foto: ingezonden