International Martini Organ Competition van start: “Groningen heeft het mooiste orgel”

Liefhebbers van kerkorgels kunnen de komende dagen te kust en te keur. In Stad wordt het International Martini Organ Competition georganiseerd.

“De komende dagen komen er twaalf jonge organisten uit Japen, Zuid-Korea, de Verenigde Staten, Rusland, Hongarije, Italië, Duitsland en ook Nederland naar Groningen om te spelen op verschillende historische orgels”, vertelt Elsbeth Mulder van de organisatie. “Zij zijn uitgekozen na een strenge selectieprocedure. Men moest drie orgelwerken opnemen en insturen, die vervolgens blind werden beoordeeld door een selectiecompetitie. De twaalf organisten worden de komende dagen beoordeeld door een internationale jury bestaande uit vijf juryleden.”

Finale in Martinikerk
Vanaf zondag zijn er drie competitierondes verspreid over vier dagen. Deze rondes vinden plaats in de Nieuwe Kerk, Martinikerk en Lutherse Kerk. De finale vindt volgende week zaterdag plaats. “Dan spelen de drie finalisten in de Martinikerk, op het mooiste orgel dat Nederland heeft. Naast eeuwige roem zijn er ook drie mooie geldprijzen te winnen en worden ook uitnodigingen vergeven om concerten te geven op monumentale orgels in het land.”

“Samen met het Luthers Bach Ensemble”
Publiek is tijdens de competitierondes welkom, waarbij naast de finale ook de halve finale erg aantrekkelijk is. “In deze ronde spelen de zes halvefinalisten in de Lutherse Kerk, op het nieuwe barok-orgel dat daar staat. Ze spelen niet alleen, maar met een ensemble bestaande uit strijkers van het Luthers Bach Ensemble. Dit is echt uniek voor een orgelconcours. Organisten zitten altijd verstopt achter de orgelpijpen, maar in dit geval niet: in de Lutherse Kerk zitten de organisten feitelijk tussen de andere musici op de orgelgalerij.”

Meer informatie over het programma vind je op deze website.