Hoofdstation uitgestorven tijdens treinstaking; drukte in bussen valt nog mee

Omdat er dinsdag wordt gestaakt door NS-personeel in Midden-Nederland, kunnen in vrijwel het hele land geen NS-treinen rijden. Dat betekent dat ook in Groningen geen enkele NS-treinen door onze gemeente zoeft. Dat leverde een uitgestorven Hoofdstation op.

De actie in Midden-Nederland (Utrecht, Gouda, Amersfoort) is de vierde dag van de aangekondigde estafettestaking van de vakbonden. Volgens de NS heeft een staking in deze regio impact op heel Nederland. Ook de NS-medewerkers die de dagelijkse coördinatie van personeel en treinen doen voor het hele land werken in deze regio. Daardoor is rijden volgens de dienstregeling hier ook niet mogelijk.

“Als zij het werk neerleggen, heeft dit verstrekkende gevolgen voor de dienstregeling in heel Nederland”, aldus Bert Groenewegen, waarnemend president-directeur van NS. “Voor de aangekondigde staking van dinsdag zijn alle scenario’s op tafel geweest, maar we zien geen mogelijkheid om op een verantwoorde manier een dienstregeling te rijden.”

Schiphol ‘bereikbaar houden’

De treinen op het traject Amsterdam Centraal – Schiphol rijden wel, evenals de Eurostar en de Thalys. Ook rijden de treinen van Arriva in de provincie Groningen gewoon volgens de dienstregeling.

Staking voor betere cao

De staking van dinsdag is de vierde ‘etappe’ in een estafettestaking. Noord-Nederland was woensdag de eerste regio waar de NS-medewerkers staakten om automatische compensatie voor prijsstijgingen, een eenmalige uitkering van 600 euro en oplossingen voor de almaar oplopende werkdruk vast te laten leggen in hun cao. Vrijdag was Zuid-Holland aan de beurt en vandaag (maandag) legden werknemers in Noord-Holland het werk neer.

Deel dit artikel: