Groningen viert Groningens Ontzet: “Ook op zondag diverse activiteiten”

nieuws
Foto: Rieks Oijnhausen

Waar het grootste deel van het Groningens Ontzet-programma op zaterdag plaatsvond, valt er ook zondag nog genoeg te beleven in Stad.

Zondag is het precies 350 jaar geleden dat de bisschop van Münster de aftocht blies en er een einde kwam aan het beleg van Groningen. Om een beeld te krijgen hoe het er 350 jaar geleden uit zag is op het Martini Kerkhof een re-enactment kampement te bezoeken. Diverse figuranten spelen de situatie van het rampjaar na. Op de Grote Markt kunnen in de middaguren kinderen terecht voor een springkussen-programma.

Carillon
In Stad arriveren zondag de deelnemers aan de Tocht van Bommen Berend. De wandelaars zijn zaterdag in Coevorden begonnen aan een tocht 110 kilometer. De tocht voert via dezelfde route die Bommen Berend in 1672 heeft afgelegd. Vanaf 16.05 uur bespeelt stadsbeiaardier Bob van der Linde het carillon in de Martinitoren. Aansluitend worden de klokken geluid door het Klokkenluidersgilde.

Concerten
In De Oosterpoort vindt in de middaguren het Bommen Berend Theater Concert plaats. De Koninklijke Militaire Kapel ‘Johan Willem Friso’ gaat een bijzondere compositie spelen van Jan de Haan. De teksten zijn geschreven door Bouke Oldenhof. In de Nieuwe Kerk vindt het Bommen Berend Concert plaats. Eeuwe Zijlstra zal te horen zijn op het orgel, Jan Vermaning speelt trompet.

Het volledige programma voor de zondag vind je op deze website.