Feestelijke avond mantelzorgers dit jaar op 8 september: “Echt een blijk van waardering.”

oogochtendshow
Foto via pxfuel.com

Steunpunt Mantelzorg van Humanitas organiseert ieder jaar een feestelijke avond voor mantelzorgers op 10 november, de Dag van de Mantelzorg. Dit jaar is het evenement vervroegd naar 8 september.

“Wij merkten bij het zoeken naar een locatie waar we een paar honderd mensen kwijt kunnen, dat op 10 november eigenlijk alles niet meer beschikbaar was. Dat heeft ook te maken met het testen en vaccineren door corona. En toen dachten we: waarom niet wat vroeger in het jaar een feestje?” legt Maaike Louwsma van Humanitas uit.

Blijk van waardering
De avond wordt samen met de Gemeente Groningen georganiseerd, vertelt Louwsma, “Het feest is echt een blijk van waardering om mantelzorgers in het zonnetje te zetten.” Het begint met een hapje en een drankje, de wethouder houdt een welkomstwoord en er is een optreden van de ABBA Experience coverband. Naderhand is gelegenheid om te dansen of na te praten, vertelt Louwsma.

Mantelzorg is veelomvattend
De feestelijke avond is bedoeld voor mantelzorgers uit de gemeente Groningen. “Je bent mantelzorger als je langdurig zorgt voor iemand uit je naaste omgeving,” legt Louwsma uit, “en dan  betreft dat vaak iemand waar je al een band mee had, zoals je vader of moeder, je kind of je partner. Soms ook een buur of een goede vriend.”

Ze stelt dat er steeds meer van de familie wordt gevraagd in de zorg, maar ook begeleiding van een naaste “Want het is niet altijd lichamelijke zorg die mensen geven. Denk er ook aan als je naaste psychische problemen heeft, of verslavingsproblemen, of een kind met gedragsproblemen. Mantelzorg is eigenlijk heel veelomvattend en van alle leeftijden.”

Informatie en ondersteuning
Steunpunt Mantelzorg probeert mensen van informatie te voorzien en een stukje ondersteuning te bieden, vertelt Louwma. Aanmelden voor de feestelijke avond kon tot 15 augustus, maar Steunpunt mantelzorg organiseert meer. Meer informatie vind je op de website van Humanitas.

Maaike Louwsma was te gast bij de OOG Ochtendshow om te vertellen over de feestelijke avond voor mantelzorgers en over Steunpunt Mantelzorg.