Egels kunnen tijdens de warme dagen wel wat hulp gebruiken: “Zet een bakje met water neer”

nieuws
Foto: Brian Ford from FreeImages

Waar het voor ons deze dagen puffen en zweten is, zijn de warme dagen en de droge periode ook voor egels funest. Egelopvanghuizen hebben het de laatste week flink druk.

“Bij ons valt het aantal meldingen van uitgedroogde egels nog mee”, vertelt een medewerkster van Stichting Dierenopvangcentrum Groningen. “Maar als je naar het landelijk beeld kijkt dan is er een flinke toename van uitgedroogde en sterk vermagerde egels te zien.” Behalve een gebrek aan water kunnen de egels, door de droogte, ook veel minder goed aan eten komen. Wormen kruipen vanwege de droogte dieper de grond in. Het tekort aan water en eten leidt tot verzwakking, waardoor de egels wonden en parasieten oplopen.

Ondiep bakje met water
Ondanks dat het aantal meldingen in Groningen nog mee valt, heeft Dierenopvangcentrum wel een aantal tips. “Egels kunnen in Groningen echt wel wat hulp gebruiken. Als je bijvoorbeeld weet dat er in je tuin, of in de buurt van je huis, een egel of egels verblijven, dan kun je een ondiep bakje met water neerzetten. Zodat egels, maar ook andere dieren, hieruit kunnen drinken. Het is belangrijk dat je egels geen melk geeft.”

Kattenvoer
En kattenvoer is een optie. “Omdat de egels moeilijk aan eten kunnen komen kun je wat kattenvoer neerzetten. Dit kan droog- of natvoer zijn. En houdt daarnaast een oogje in het zeil. Als een egel wonden heeft, als hij zich niet op rolt en hij zet niet zijn stekels uit als je in de buurt komt, of heeft hij veel vliegen en teken en vlooien om zich heen, neem dan contact op met de opvang. En als je een nestje met baby-egels aantreft, controleer dan of de moeder na een paar uur terug is. Zo niet, bel dan de opvang.”

Robotmaaiers zijn egelkillers
Tot slot nog een aantal tips: “Je ziet de laatste jaren een sterke opkomst van het aantal robotmaaiers. Als je deze gebruikt, gebruik deze apparaten alleen overdag en houd toezicht. Robotmaaiers zijn namelijk echte egelkillers. En voor mensen die een vijver hebben. Zorg dat je een trappetje plaatst, zodat als een egel te water raakt er via dit trappetje weer makkelijk uit kan geraken.”