Dress for Success: “Alle seinen op groen, maar we moeten de komende tijd echt de boer op”

nieuws
Foto: Henk Tammens (Gemeente Groningen)

In de stad bevindt zich sinds maandag een vestiging van Dress for Success. Volgens voorzitter Peter Verschuren is het de komende tijd belangrijk om aan de bekendheid te gaan werken.

Hallo meneer Verschuren! Gisteren vond de officiële opening plaats. Hoe ging dat?
“Dat ging prima. In de Nieuwe Ebbingestraat zitten we niet in een zo heel groot pand, maar toch waren er zo’n veertig tot vijftig mensen aanwezig. Als voorzitter heb ik een toespraak gehouden, en ook wethouder Eelco Eikenaar (SP) heeft een kort verhaaltje gedaan. De openingshandeling bestond uit het aankleden van een etalagepop. De pop moest Petra voorstellen die binnenkort solliciteert als directie-assistente. Meneer Eikenaar werd gevraagd om een jasje uit te zoeken om de pop compleet te maken. Dat deed hij vol verve, maar toch lieten de stylistes na afloop weten dat het niet het goede jasje was. En zo blijkt maar weer dat je het echt over een vak hebt. Dat het op de details aankomt.”

Dress for Success is een vrijwilligersorganisatie die werkzoekenden aan een nieuwe passende outfit helpt. De afgelopen jaren zaten jullie in Sappemeer …
“Ik ben sinds deze zomer voorzitter van Dress for Success Groningen. De beslissing om te gaan verhuizen is voor mijn aantreden genomen. Wat ik heb begrepen is dat men in Sappemeer in hetzelfde pand als kledingbank Maxima zat, maar dat dit gebouw wordt afgebroken. Daarom is er gezocht naar een nieuwe locatie. En ondanks dat Sappemeer een hele mooie plek is, liet het qua bereikbaarheid te wensen over. We vervullen een regionale functie voor Groningen en Drenthe. Onze nieuwe locatie in de Nieuwe Ebbingestraat is goed bereikbaar, ook voor mensen die met het openbaar vervoer komen. Daarom zijn we hier heel blij mee. Wel ligt er voor ons nu de opdracht om aan te weg te gaan timmeren, om gemeenten en consulenten te laten weten dat we er zijn, en dat we kunnen helpen.”

Want hoe werkt het precies? Kun je als je gaat solliciteren vrijblijvend binnenstappen bij Dress for Success?
“Nee, dat is iets te kort door de bocht. Als je als werkzoekende gaat solliciteren kun je contact opnemen met je consulent of werkcoach om dit mogelijk te maken. Jij als sollicitant betaalt niet voor de kleding, maar de gemeenten betalen wel een klein bedrag om daarmee de onkosten te vergoeden. En je kunt niet zomaar binnenlopen. Nadat jij je meldt bij je werkcoach wordt er contact met je opgenomen om een afspraak te maken, maar ook om de maten alvast door te nemen en om wat voor werk het gaat, zodat er al wat voorbereidingen getroffen kunnen worden.”

Nu kan ik me voorstellen dat als mensen dit lezen zij misschien willen helpen met het doneren van kleding …
“Qua kleding gaat het eigenlijk ontzettend goed. We krijgen veel kleding aangeleverd van kledingwinkels. Met name op momenten wanneer zomer- of wintercollecties uit de schappen verdwijnen. Voor kledingwinkels is het dan heel lucratief om het bijvoorbeeld aan een kledingbank te schenken. Een klein deel van onze voorraad wordt geleverd door particulieren. En natuurlijk is er altijd kleding welkom, maar op dit moment zitten we goed in onze voorraad.”

De mensen die de sollicitanten helpen zijn vrijwilligers. Hoe zit het daar mee?
“Dat is wel een mooi verhaal, want als je mij deze vraag gisterochtend had gesteld dan had ik gezegd dat we wel een probleem hebben. Maar ruim 24 uur later lijkt de situatie veel beter. Kijk, we werken met stylistes. En dat loopt heel goed. En we waren eigenlijk op zoek naar een coördinator die alles in goede banen kan leiden. Die hadden we niet. Maar toevallig zijn daar gisteren wat ontwikkelingen in gekomen waarbij er binnenkort ook gesprekken plaats gaan vinden. Dus ook op dat vlak gaat het heel goed. Wat wij nu echt moeten gaan doen is de boer, om bij gemeenten aan de bel te gaan trekken dat wij er zijn, dat wij een functie vervullen.”

Meer informatie vind je op deze website.