Bonden roepen NS-personeel definitief op om komende woensdag het werk neer te leggen

nieuws
Foto: Rob Dammers - America NSR VIRMm 9516, CC BY 2.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=109578156

Vakbonden FNV, VVMC en CNV hebben maandagmiddag officieel een oproep uitgestuurd aan het personeel van de NS om woensdag voor vierentwintig uur het werk neer te leggen in Noord-Nederland.

Dat betekent dat medewerkers van de afdelingen instandhouding en NedTrain woensdag van middernacht tot middernacht het werk neerleggen.

Belangrijker is echter de staking van al het andere NS-personeel in Noord-Nederland. Deze NS-medewerkers staken woensdagnacht 04.00 uur tot donderdagnacht 04.00 uur. Volgens FNV betekent dat niet dat er helemaal geen treinen meer naar Groningen rijden, omdat het personeel met bijvoorbeeld Utrecht als standplaats gewoon blijft werken. Deze NS-medewerkers gaan op andere data staken.

Niet alleen woensdag problemen voor reizigers

Dat betekent ook dat de verstoring in het treinverkeer rond Groningen niet alleen komende woensdag zal zijn. Ook vrijdag en volgende week maandag en woensdag bestaat de kans dat er treinen uitvallen naar Groningen, omdat het personeel op deze treinen een standplaats heeft op een andere plek in Nederland.

Meer stakingen niet uitgesloten

In Groningen worden voor komende woensdag stakingslocaties ingericht bij het Hoofdstation en in Onnen bij Nedtrain. Daar zal het stakende personeel zich aanmelden.

Volgens vakbond FNV zijn de problemen voor treinreizigers daarna nog niet voorbij, zolang de NS niet meewerkt aan de eisen van de vakbonden: een loonsverhoging van 4,5% per jaar, plus een volwaardige december-uitkering (van 8,33%). Daarnaast willen de bonden dat de hoge werkdruk wordt aangepakt met afspraken over verlof, opleidingen en vaste banen voor uitzendkrachten. Komt de NS niet over brug met een beter bod, dan volgen er waarschijnlijk landelijke stakingen.

 

Van 04.00 uur tot 04.00 uur: al het andere NS-personeel
Hoe laat meld ik mij waar?

Je meldt je bij aanvang dienst op je eigen stakingslocatie. Je neemt je stakingsformulier mee en je levert dat daar in. Je kunt gewoon gebruik maken van de faciliteiten als koffie, thee, toilet en locker. Het wordt aangeraden tijdens de staking geen gebruik te maken van de stakingspas.

Rijden er woensdag treinen in Noord?

Er zullen nog wel treinen rijden in de regio Noord. Want als jouw standplaats bijvoorbeeld Utrecht is en jij volgens jouw dienst naar Groningen heen en weer moet rijden, dan rijd jij gewoon naar Groningen heen en weer. En de regionale vervoerders rijden op hun lijnen.

Data andere regio’s

Vervolgens komen de regio’s West (26 augustus), Noordwest (29 augustus), Midden (30 augustus) en Oost & Zuid (31 augustus) aan de beurt. Als na afloop van deze stakingen NS nog altijd niet akkoord gaat met onze cao-eisen, dan volgen in de week na de regionale stakingen ook landelijke stakingen.

Wat zijn je rechten als je gaat staken?

Wij hebben een Q&A gemaakt waar we antwoord geven op de meest gestelde vragen over staken. Je kunt de vragen vinden op onze website.

Stakingspassen

Om te kunnen staken moet je geregistreerd worden als staker. De stakingspassen volgen uiterlijk dinsdag 23 augustus 2022 voor alle FNV-leden werkzaam bij NS. Lees hier alles over de stakingsuitkering voor leden.