Amerikaan (33) krijgt zeven jaar cel en tbs voor neersteken agent tijdens avondklokcontrole

nieuws
Foto: Joey Lameris (112 Groningen)

De 33-jarige Amerikaan die op 10 maart vorig jaar instak op twee agenten tijdens een avondklok-controle aan de Van Houtenlaan in Groningen, kreeg vrijdagmiddag zeven jaar cel en tbs opgelegd.

Dat is dezelfde straf die het OM twee weken geleden eiste tegen de Amerikaan. Ook moet de 33-jarige man een schadevergoeding van 41.000 euro betalen aan zijn slachtoffers.

De rechtbank neemt het de Amerikaan zeer kwalijk dat hij op geen enkele manier inzicht heeft getoond in het leed dat hij de agenten heeft aangedaan: “De verdachte vindt juist dat hij ‘eervol’ heeft gehandeld en geen spijt heeft van het letsel dat hij heeft toegebracht.”

Daarnaast is tbs volgens de rechtbank op zijn plaats en was de Amerikaan verminderd toerekeningsvatbaar tijdens de steekpartij. Volgens deskundigen van het Pieter Baan Centrum lijdt de man aan psychopatie, paranoïde wanen en vergiftigingswaan. De kans op herhaling is volgens het PBC erg groot, zolang de Amerikaan hier niet voor wordt behandeld.

Aanval uit het niets, agent raakt ernstig gewond

Twee agenten spraken de Amerikaan en zijn 22-jarige vriend uit Winschoten aan, omdat ze niet binnen waren tijdens de toen geldende avondklok.  De Amerikaan bracht één van de twee agenten vanuit het niets ernstig letsel toe, door hem in zijn gezicht en zijn hals te steken. De andere agente werd in haar been geraakt.

Na het incident vluchtten de twee mannen in een huurauto naar Frankrijk, waar ze een paar dagen later werden aangehouden. Ook worden messen gevonden, waarbij op één van die messen het DNA van de politieman zit.

Vriend uit Winschoten wordt vrijgesproken

De 22-jarige vriend van de Amerikaan is vrijgesproken van openlijke geweldpleging. Het OM eiste twee weken gelden 117 dagen celstraf tegen de vriend, voor zijn rol bij het incident. De rechter verwijt hem wel niet in te hebben gegrepen, maar zijn rol zou dermate klein zijn geweest dat strafvervolging niet nodig is.