Actiegroep bekladt muurschildering Aletta Jacobs op Broerplein

nieuws
Foto: Mirthe Zuhorn

De actiegroep ‘Slappe tijden, slimme meiden’ heeft dinsdagavond de muurschildering van Aletta Jacobs op het Broerplein beklad. Dat meldt de Universiteitskrant.

De groep zette in de zin ‘Studying is for ugly girls’ een streep door het woord ‘ugly’. In een A4tje dat op de schildering geplakt was, meldde de actiegroep dat het de hoogste tijd is voor een cultuuromslag: ‘Aletta for Rector Magnificus’.

Toen de schildering twee maanden geleden werd onthuld, zorgde deze al voor ophef. Het kunstenaarsduo VAAF zei, bewust een provocerend werk te hebben gemaakt. Ze wilden daarmee tonen dat vrouwen nog altijd op hun uiterlijk beoordeeld worden, net als Aletta Jacobs, de eerste vrouwelijke student van ons land. De schildering zorgt echter voor misverstanden, zeker omdat er geen uitleg bij staat. Volgens de actiegroep is de tekst een slechte manier om nieuwe studentes en docentes mee te begroeten.