Voetbalkamp Groningen van start: “Morgen ruilen we de bal in voor waterspelletjes”

Voetbalkamp Groningen is maandag van start gegaan. Voor de 39ste keer krijgen kinderen de mogelijkheid om zich onder professionele begeleiding te ontwikkelen op voetbalgebied. Bas Eimers van de organisatie is trots.

Hoi Bas! Jullie zijn vandaag van start gegaan …
“Ja, en we kunnen terugkijken op een prachtige dag. Deze week organiseren we een voetbalkamp en ook in de laatste week van de zomervakantie hebben we een voetbalkamp. Vandaag hadden we 128 kinderen op het veld, en daarmee is het kamp ook helemaal volgeboekt. Zij krijgen tot en met vrijdag dagelijks les. Er worden allerlei verschillende onderdelen behandeld waardoor de kinderen op het gebied van tactiek, conditie en spelinzicht gestimuleerd en geprikkeld worden. Deze week zitten we dus helemaal vol, en dat geldt ook voor de laatste week van de zomervakantie.”

In het nieuws gaat het deze dagen vooral over de warmte. Hoe was dat vandaag bij jullie?
“Eigenlijk viel het mij nog mee. We waren vanochtend om 07.30 uur op de Esserberg en verschillende trainers waren op de fiets gekomen. Een aantal lieten weten dat een trui best aan had gekund. Gaandeweg de dag werd het wel steeds warmer. Je zit op een kunstgrasveld en je merkt dan toch wel heel goed dat het kunstgras, en zeker het instrooimateriaal, flink weerkaatst. De dagen duren bij ons tot 14.30 uur, en uiteindelijk was het qua temperatuur goed te doen.”

Morgen wordt het nog warmer …
“Klopt. Daarom hebben we besloten om ons programma aan te passen. In de ochtend hebben we een regulier programma, maar rond het middaguur maken we een switch naar waterspelletjes. We zijn de afgelopen dagen op zoek gegaan naar een springkussen in combinatie met een plonsbad. Dat blijkt dus te bestaan en dat gaan we morgen opbouwen. We zijn vandaag al druk in de weer geweest om tuinslangen aan te laten rukken. Ik moet er wel bij zeggen dat het natuurlijk een voetbalkamp blijft. Dus we proberen wel waterspelletjes te organiseren die een koppeling hebben met voetbal.”

Het is een creatieve maar ook een noodzakelijke oplossing denk ik?
“Ja, absoluut. Ook vandaag hebben we er rekening mee gehouden. Je zet toch wat extra waterpunten klaar, en er wordt vaker een drinkpauze ingelast. En je houdt de kinderen extra goed in de gaten. Kijk, het ene kind kan beter tegen de warmte dan de ander. Daar moet je goed op bedacht zijn. Tegen ouders zeggen we ook, als je het niet vertrouwt, houd je kind dan thuis. Het moet allemaal wel leuk blijven.”

Ook woensdag lijkt het nog warm te gaan worden …
“Klopt. Ook dan lijken we weer richting de 30 graden te gaan. Wat we dan gaan doen, daar hebben we nog niet een besluit over genomen, maar het kan zo maar zijn dat we ook dan weer een koppeling maken met waterspelletjes. Het gaat vast en zeker heel erg leuk worden.”