Vlammen en knallende zekeringen in Harense elektriciteitskast; stroomstoring in omgeving

nieuws
Foto: 112 Groningen

Aan de Oosterweg in Haren is maandagmiddag brand ontstaan in een elektriciteitskast. Daardoor zit een nog onbekend aantal huishoudens in het dorp zonder stroom.

De brandweer en netbeheerder Enexis kwamen ter plaatse om de brandhaard onder controle te krijgen en de oorzaak op te sporen. Om rustig te kunnen werken, werd de Oosterweg afgezet ter hoogte van de brandende stroomkast.

De brand leek in eerste instantie beperkt te blijven tot binnenin de elektriciteitskast. Enige tijd later sloegen de vlammen alsnog uit de kast. Daarop besloot de brandweer meteen over te gaan tot het koelen van een naastgelegen woning en de bijbehorende bossage, om te voorkomen dat de brand zou overslaan. Meteen blussen was niet mogelijk, omdat er nog stroom op het kastje stond. Enexis wist de stroom enige tijd later uit te schakelen, waarna de brandweer het vuur kon doven.

Er is veel schade aan het transformatorhuis en mensen kunnen hier nog enige tijd hinder van hebben, zo stelt de brandweer. Tientallen huishoudens (zo’n 28 postcodes) in de omgeving kwamen zonder stroom te zitten door het euvel in de elektriciteitskast. Hoe lang de reparatieklus nog gaat duren voor Enexis, is niet bekend.