Viering Keti Koti in A-kerk trekt ruim tweeduizend bezoekers: “Elk jaar structureel vieren”

nieuws
De Keti Koti-viering op 1 juli

De Keti Koti-viering vrijdag heeft alleen al ruim tweeduizend bezoekers naar de A-kerk getrokken. Dat laat de organisatie weten, die daarmee erg tevreden is.

“Het is een groot succes geworden”, vertelt Cissy Gressmann, projectcoördinator van Bitterzoet Erfgoed. “We hebben heel lang naar deze dag toegewerkt, en dat pakt dan heel succesvol uit. Ook succesvoller dan we van tevoren bedacht hadden. Ja, dan zijn er happy tears. Tranen van blijdschap, omdat we dit niet verwacht hadden. Wat dit aangeeft? Ik denk dat het zegt dat er vraag naar is, en het is ook een signaal naar de gemeente, dat dit onderwerp ook in het Noorden speelt.”

Acht locaties
Met Keti Koti wordt de afschaffing van de slavernij gevierd. Ook Groningen heeft een slavernijverleden. De binnenstad van Groningen veranderde vrijdag in een groot festivalterrein. Op acht verschillende locaties werden bijzondere activiteiten georganiseerd in het kader van het slavernijverleden van Groningen en de doorwerking daarvan op het heden. Zo vond er bijvoorbeeld een festival plaats in de A-kerk, was er poëzie, dans en spoken word in het Museum aan de A, en was er een filmmarathon in Forum Groningen. Ook waren er activiteiten in De Oosterpoort.

“De afgelopen jaren is er heel veel in een stroomversnelling terecht gekomen”
Roberto Refos is van het comité 30 juni en 1 juli. “Keti Koti kreeg altijd heel weinig aandacht in Groningen. Het was in 2013, een jubileumjaar, en ik dacht, het is niet anders. Groningen heeft ook geen slavernijverleden. Tot in 2016 Margriet Fokken en Barbara Henkes met het boek ‘Sporen van het slavernijverleden in Groningen’ op de proppen kwamen. Dat heeft alles veranderd. Groningen heeft wel degelijk een slavernijverleden. De afgelopen jaren is er heel veel in een stroomversnelling terecht gekomen. Er zijn deuren open gegaan, de gemeente Groningen doet onderzoek naar het verleden, er komt een monument waar we straks kunnen gaan herdenken. Het is allemaal heel fijn.”

“Er zijn mooie stappen gezet, maar er moet ook nog veel gebeuren”
Maar volgens Refos moet er ook nog veel gebeuren. “Als je kijkt naar je eigen schooltijd. Was er toen veel aandacht voor het slavernijverleden? De afgelopen jaren zijn er in het onderwijs hele mooie stappen gezet, maar er moet nog veel gebeuren. Onderwijs is een eerste trigger, het moet beginnen bij de jeugd. Maar tegelijkertijd is er ook nog veel onderzoek nodig, en moeten we blij zijn met wat inmiddels bereikt is. Ik bedoel, kijk naar reclames op televisie. Als er iemand naar de tandarts gaat, of een persoon zich een gehoorapparaat laat aanmeten, dan kunnen dat tegenwoordig ook kleurlingen zijn die deze rol spelen. Terwijl dat twintig jaar geleden nog ondenkbaar was. En als je dan kijkt naar gisteren, dat zoveel mensen interesse hebben in Keti Koti. Dan is dat een boodschap dat we met verandering hebben te maken.”

Nederlandsche Bank
Keti Koti werd vrijdag landelijk gevierd. Hoogtepunt was de toespraak van Klaas Knot van de Nederlandsche Bank die excuses aan bood voor de rol van de bank tijdens het slavernijverleden. “Ik denk dat dit een heel belangrijk moment is geweest. Het is een vorm van erkenning. En ook de manier waarop het gebeurde. Er is geld beschikbaar gesteld dat ingezet gaat worden voor reparatie. Er gaat geïnvesteerd worden in bepaalde doelen. Dat is heel fijn.”

Herdenken en vieren
Of er volgend jaar weer een festival gehouden gaat worden in Stad: “Wat mij betreft gaat er elk jaar structureel op 30 juni herdacht worden en op 1 juli gevierd worden dat de slavernij is afgeschaft. En ik hoop dat de komende jaren de samenwerking tussen instellingen, onderwijs en de inwoners in Groningen nog hechter gaat worden, zodat we volgend jaar nog een grotere viering kunnen organiseren. Dat zou geweldig zijn, omdat we dan ook een jubileumjaar hebben.”

“Erkenning, bewustwording, herinnering en viering”
Gressmann: “Het is wel de intentie om volgend jaar opnieuw een groots festival te gaan organiseren, maar dat zullen we de komende tijd moeten gaan bespreken. Dit jaar hebben we gezien dat verschillende instellingen zich hebben aangesloten. Wat je hoopt is dat ook burgers zich aan gaan sluiten. Dat er een dag gaat ontstaan waar vanuit de samenleving vraag naar is, waardoor er iets moois voor de toekomst gaat ontstaan. Iets moois dat in het teken staat van erkenning, bewustwording, herinnering en viering.”

Verslaggever Noah van Doorn maakte vrijdag een reportage over de viering van Keti Koti: