Tot en met het weekend af en toe zon en spetterbuitjes; daarna oplopende temperaturen

nieuws
Foto: Lubos Houska via Pixabay

Komend weekend kent een vrij éénzijdig weerbeeld, aldus weerman Johan Kamphuis. Veel bewolking en af en toe een buitje kenmerken het weerbeeld boven Groningen tot na het weekend. Daarna krijgt de zon meer kans en gaan ook de temperaturen omhoog.

Vrijdag lijkt de dag te worden waarop Groningers de zon het vaakst te zien krijgen, aldus Kamphuis: “Er is eerst veel bewolking, maar later op de dag breekt de zon wat vaker door. Op een enkel lokaal spetterbuitje in de ochtend na blijft het droog. Het wordt 20 graden bij een matige wind uit het westen tot noordwesten.”

Tijdens het weekend zijn er volgens Kamphuis meer wolken boven Groningen, die voor een paar lichte buitjes zullen zorgen: “Zaterdag is er veel bewolking en kan er in de vroege ochtend een licht buitje vallen. De zon schijnt slechts nu en dan. Het wordt 18 graden bij een matige wind uit het noordwesten, windkracht 3 tot 4. Zondag zijn de veranderingen klein. Er is veel bewolking, soms schijnt de zon en het is overwegend droog bij 19 graden.”

Warmer weer in aantocht

Warmer en droger weer is echter in aantocht, aldus Kamphuis: “Na het weekend gaan de temperaturen omhoog en gaat de zon vaker schijnen. Maandag wordt het met redelijk wat zon ongeveer 22 graden. Dinsdag wordt het 25 graden of zelfs nog wat warmer. Het is dan zonovergoten en rustig weer.”

Woensdag lijkt volgens Kamphuis de piek voor het zomerse weer: “Dan is het zeer warm, met 27 of 28 graden en heel veel zon. Maar donderdag steekt er een noordenwind op en volgt zeer waarschijnlijk (tijdelijk) de instroom van koelere lucht.”

“De zomer doet volgende week een duidelijke machtsgreep en extreme hitte komt weliswaar dichterbij, maar lijkt ons vooralsnog niet te gaan bereiken.”