Stadjer (21) krijgt tbs met dwangverpleging voor doodsteken Damian Eggens met zwaard

nieuws
Foto: Martin Nuver (112 Groningen)

De 21-jarige Daoud H. wordt gedwongen opgenomen in een tbs-kliniek. De Stadjer stak vorig jaar november Damian Eggens dood met een zwaard, in een woning aan de Damsport in Corpus den Hoorn.Volgens RTV Noord en DvhN hoorde H. vrijdagmiddag van de rechter dat hij de strafmaatregel krijgt opgelegd.

De rechter volgt met de tbs-maatregel de eis van het Openbaar Ministerie. H. krijgt de tbs-maatregel niet opgelegd voor moord, maar voor doodslag. Het opleggen van tbs betekent dat H. niet van rechtswege wordt vervolgd voor zijn daad. H. krijgt daarom geen celstraf. Wel moet H. 30.000 euro aan smartengeld betalen aan de nabestaanden van zijn slachtoffer.

Volgens het rechter kan de dood van Eggens niet niet worden toegerekend aan H. De rechter neemt daarmee de conclusie van het Pieter Baan Centrum (PBC) over. Volgens het PBC is bij H. sprake van schizofrenie en bestaat er grote kans dat de verdachte weer op zeer ernstige wijze geweld gaat gebruiken.

H. heeft bekend dat hij Damian Eggens op 20 november vorig jaar met een zwaard heeft doodgestoken. De dood van Eggens was een grote klap voor zijn familie en vrienden. In de dagen na het incident werd een crowdfundingsactie opgezet om Eggens een waardig afscheid te kunnen geven. Het beoogde geldbedrag van 10.000 euro werd binnen no-time opgehaald binnen.