SP: Stijgende kosten in levensonderhoud moet stoppen, veel mensen komen in problemen

De stijgende kosten in levensonderhoud moet stoppen en de prijzen van boodschappen, brandstof en energie moeten verlaagd worden. Dat vindt de fractie van de SP in de Groningse gemeenteraad.

Volgens de partij komen steeds meer mensen in de problemen omdat zij de rekeningen niet meer kunnen betalen. De partij ziet dat de kosten voor mensen stijgen, de lonen en inkomens achterblijven, en de winsten van grote bedrijven, zoals supermarkten, olie- en energiebedrijven, maar blijven stijgen. De partij wil daarom de winsten van deze bedrijven gaan belasten om op die manier de belasting op boodschappen, brandstof en energie te verlagen.

In gesprek in Vinkhuizen
In het hele land voert de SP actie hiervoor. Zo werd er bijvoorbeeld in de afgelopen weken met ruim honderd bewoners in de wijk Vinkhuizen gesproken. SP-fractievoorzitter Jimmy Dijk: “Mensen geven aan dat er nu iets moet gebeuren en dat de politiek nu moet ingrijpen. De toenemende problemen bij mensen aan de ene kant en de torenhoge winsten van bedrijven aan de andere kant, is hen een doorn in het oog.”

Tekst gaat verder onder de infographic

Onderzoek van I&O Research
De partij baseert zich daarbij op een onderzoek van I&O Research dat afgelopen week werd gepubliceerd. Uit dit onderzoek blijkt dat steeds meer mensen met een laag of middeninkomen aangeeft in de problemen te komen door stijgende kosten. Ook vindt twee derde van de ondervraagden dat zij vinden dat de winsten van bedrijven meer belast moeten worden.

“Scheefgroei tussen arm en rijk moet stoppen”
De SP gaat de hele zomer door met steunbetuigingen verzamelen voor lagere kosten, hogere inkomens en het meer belasten van hoge winsten van bedrijven. “De scheefgroei tussen arm en rijk en werkende mensen en vermogende mensen moet gestopt worden. Als deze scheefgroei blijft toenemen komen mensen in de problemen en ontstaan meer problemen en spanningen in onze samenleving”, aldus Dijk.