SP en ChristenUnie maken zich zorgen over omstandigheden hitteflat Zernike Tower

De fracties van de SP en ChristenUnie in de Groningse gemeenteraad maken zich zorgen over de omstandigheden van huurders in de Zernike Tower. De partijen hebben vragen gesteld aan het gemeentebestuur.

De afgelopen dagen hebben huurders van het gebouw aan het Reitdiep te kennen gegeven dat de temperaturen op hun kamers op kunnen lopen tot wel 50 graden. De SP en de ChristenUnie noemen dit onleefbare omstandigheden en zij vinden dat het gemeentebestuur moet gaan zoeken naar een oplossing en Student Housing Xior moet aanspreken op de situatie.

Hans de Waard (SP): “In een jaar had dit probleem opgelost moeten zijn”
Ook vorig jaar kwam Xior al in het nieuws over hitteproblemen in hun pand. Toen gaf de verhuurder aan, na vragen van de SP, dat men het pand nog maar kort in bezit had en er nog geen tijd was geweest om de problemen aan te pakken. In de tussentijd is er nauwelijks iets gedaan om de woningen beter bestand te maken tegen de hitte. Wel zijn de huren van de woningen verhoogd. “In een jaar had dit probleem door Xior opgelost moeten zijn”, vertelt SP-raadslid Hans de Waard. “De huur is wel betaald, maar de problemen niet opgelost. Dit is typisch gedrag van commerciële beleggers. De winst gaat duidelijk voor de huurders. De gemeente moet optreden als Xior de problemen niet oplost.”

Laurent Dwarshuis (ChristenUnie): “Ook studenten hebben recht op een leefbare woonplek”
In Groningen zullen we in de toekomst vaker te maken krijgen met extreem weer. De ChristenUnie noemt het belangrijk dat woningen en andere gebouwen hittebestendig gemaakt worden. “Woningeigenaren moeten deze verantwoordelijkheid nemen voor hun huurders”, reageert Laurent Dwarshuis van de ChristenUnie. “Ook studenten die tijdelijk een flat huren in Groningen hebben recht op een goede, leefbare woonplek. Ze huren een kamer, niet een sauna. Wij zijn benieuwd of de gemeente verhuurders kan aansporen of zelfs verplichten dit te doen.”

Deel dit artikel: