UMCG krijgt miljoen euro voor onderzoek naar therapie bij agressieve borstkanker

nieuws
Foto: Sebastiaan Scheffer

Voor onderzoek naar de werking van immuuntherapie bij een specifieke, agressieve vorm van borstkanker hebben UMCG-onderzoekers Marcel van Vugt en Rudolf Fehrmann (samen hun onderzoeksteam) een subsidie van 1 miljoen euro ontvangen.

Het onderzoek richt zich op de werking van immuuntherapie van zogenaamde ’triple-negatieve’ borstkanker. Deze agressieve vorm van borstkanker treft vaak jonge vrouwen, met snelgroeiende en uitzaaiende tumoren en daarmee een slechte prognose.

Deze kankervariant reageert slecht op immuuntherapie. De onderzoekers willen weten hoe dat kan. Tegelijkertijd willen de onderzoekers een therapie op maat vinden voor deze vorm van kanker, waarvoor nu alleen chemo beschikbaar is.

Het onderzoek, wat onder leiding staat van Jos Jonkers van het Antoni van Leeuwenhoek-ziekenhuis in Amsterdam, gaat vier jaar duren.