Petitie tegen invoering rekeningrijden inmiddels ruim 1.800 keer ondertekend

nieuws
Foto: Florian Kurz via Pixabay

De petitie van het Groninger Belang tegen de invoering van het rekeningrijden is inmiddels ruim 1.800 keer ondertekend. De petitie werd vorige week zondag gestart.

Initiatiefnemers van de petitie zijn naast het Groninger Belang de Fryske Nasjonale Partij, FNP, en Sterk Lokaal Drenthe. De partijen vinden dat door de invoering van het rekeningrijden het Noorden onevenredig hard wordt getroffen. Het kabinet maakte vorige week bekend dat automobilisten vanaf 2030 niet meer betalen voor het in bezit hebben van een auto maar dat men gaat betalen voor het gebruik van het voertuig. “Voor de minister maakt het straks niet uit waar je bent of wanneer je rijdt, er komt één tarief in 2030″, laat het Groninger Belang weten. “Dat betekent dat een kilometer in de Randstad evenveel zal gaan kosten als in landelijk gebied. En dat terwijl in de regio de voorzieningen terug lopen en het openbaar vervoer wordt afgeknepen.”

“Feitelijk is het zo, dat in de regio daardoor veel meer kilometers worden gemaakt met de auto, omdat er geen reëel alternatief is. Een grote meerderheid van Provinciale Staten van Groningen heeft zich daarom vorige week vrijdag al tegen de plannen uitgesproken. Het voorstel is oneerlijk. Op deze wijze jaag je de mensen naar de steden toe, en zorg je ervoor dat de leefbaarheid van het platteland ondermijnd wordt.”

Meer informatie over de petitie vind je op deze pagina.

Verslaggeefster Daniëlle Rademaker maakte een reportage over het onderwerp: