Orgaanperfusie in UMCG zorgt voor 52 transplanteerbare levers

nieuws
Foto: Fernando AUDIBERT from FreeImages

Sinds het UMCG vijf jaar geleden voor het eerst een ‘afgekeurde’ donorlever geschikt maakt voor transplantatie doormiddel van ‘orgaanperfusie’, slaagde het ziekenhuis erin om 52 levers te transplanteren die normaal gezien verloren zouden zijn gegaan. Dat maakte het UMCG dinsdag bekend.

Met deze techniek, die ‘orgaanperfusie’ heet, kunnen donororganen nog voordat ze worden ingebracht in een patiënt worden getest en verbeterd. De perfusiepomp’ is een apparaat wat verschillende functies van het lichaam nabootst. Bloed, zuurstof en andere voedingsstoffen stromen door het orgaan. Daardoor wordt het sterker. Organen die vroeger werden afgekeurd, kunnen door perfusie in sommige gevallen wél worden gebruikt. Ook blijven de organen langer te gebruiken voor een transplantatie.

“’Op dit moment hebben we 82 levers getest en hiervan hebben we 52 kunnen transplanteren. Dus dat zijn 52 levers die we anders niet hadden kunnen gebruiken en die nu succesvol zijn getransplanteerd”, vertelt orgaanperfusionist Veerle Lantinga in een video van het ziekenhuis. “Als je op de wachtlijst staat en wij kunnen hierdoor meer organen transplanteren, dan kom je misschien sneller in aanmerking voor een orgaan. En het betekent ook dat het risico op complicaties na de transplantatie veel lager is.”

Het ziekenhuis verwacht dat de techniek de komende jaren verder wordt uitgebreid, waardoor jaarlijks nog meer levers gereed gemaakt kunnen worden voor transplantatie.