Ook Amsterdamse universiteiten waarschuwen: “kom niet als je nog geen kamer hebt”

nieuws
Foto: André Huitenga

De Universiteit van Amsterdam (UvA) en de Vrije Universiteit (VU) raden studenten af om zich in te schrijven voor het volgend studiejaar, als ze nog geen kamer voor zichzelf hebben gevonden. Dit is te lezen in Het Parool.

Het is hetzelfde advies dat de RUG en de gemeente Groningen ook al enige maanden geven. Vanwege het grote tekort aan woonruimte kunnen de universiteiten niet meer garanderen dat er voor iedere student woonruimte is.

Gelijke monniken, gelijke kappen

Het advies geldt niet alleen voor buitenlandse studenten, maar ook voor Nederlandse studenten. Er mag namelijk geen verschil worden gemaakt tussen buitenlandse- en Nederlandse studenten. Volgens de UvA en de VU hebben zij echter met name door het toename van buitenlandse studenten problemen om voor iedere student woonruimte aan te bieden. Zij willen daarom dat de politiek het wel mogelijk gaat maken om buitenlandse studenten te weren. Onderwijsminister Robbert Dijkgraaf heeft laten weten daar op korte termijn niet op te kunnen inspelen.

Voorbeeld doet volgen?

Dezelfde maatregel werd door de Rijksuniversiteit Groningen en gemeente Groningen al eerder ingezet en werd in mei al uitvoerig gecommuniceerd.  Of de Amsterdamse universiteiten hierdoor geïnspireerd zijn is niet bekend.

Zowel de RUG als VU raden studenten af zich in te schrijven als ze vóór 1 augustus geen kamer hebben geregeld. Voor de UvA is de dealine op 15 augustus gezet.