Onderzoek: ‘Huizenprijzen zijn belangrijke reden voor wisselen van baan’

nieuws
Foto: Marta Posemuckel via Pixabay

De huidige hoge huizenprijzen zijn ook in Groningen van invloed op de arbeidsmarkt. Ruim 28 procent van de Groningers geeft aan dat de huizenprijzen een rol spelen bij het veranderen van werkgever.

Dit blijkt uit onderzoek onder bijna 1.500 Nederlanders, uitgevoerd door Nationale Vacaturebank in samenwerking met Panel Inzicht. Een hoger salaris kan helpen om meer kans te maken op de woningmarkt. Landelijk gezien zijn salarisonderhandelingen en veranderen van werkgever de belangrijkste stappen die werkenden willen nemen voor een hoger salaris, aldus de Vacaturebank..

Groningers willen echter opvallend vaak verder van huis werken voor een hoger salaris. Dat geldt voor ruim 16 procent van de Groningers, ten opzichte van 9,2 procent landelijk. Ook zijn veel Groningse werkenden bereid om meer uren te werken, zodat ze meer inkomsten genereren.

De hoge huizenprijzen zorgen echter voor grote problemen. Meer dan de helft van de Nederlanders maakt zich daar zorgen over. Bijna de helft van de jonge Nederlanders geeft aan dat zij een huis dat aan hun wensen voldoet niet kunnen betalen. Onder 35-plussers gaat het zelfs om een op de drie ondervraagden.