OM eist zeven jaar cel en tbs tegen Amerikaan (33) die agenten aanviel tijdens avondklokcontrole

nieuws
Foto: Joey Lameris (112 Groningen)

Het Openbaar Ministerie (OM) eist een gevangenisstraf van zeven jaar en TBS met dwangverpleging tegen de 33-jarige Amerikaan, die op 10 maart vorig jaar instak op twee agenten tijdens een avondklok-controle aan de Van Houtenlaan in Groningen.

De twee agenten spraken de Amerikaan en zijn 22-jarige vriend uit Winschoten aan, omdat ze niet binnen waren tijdens de toen geldende avondklok.  De Amerikaan bracht één van de twee agenten vanuit het niets ernstig letsel toe, door hem in zijn gezicht en zijn hals te steken. De andere agente werd in haar been geraakt. Het OM vervolgt de Amerikaan dan ook voor poging tot doodslag. “Maar het had niet veel gescheeld of de politieman had het niet overleefd”, aldus de officier.“Het handelen van verdachte was enkel en alleen gericht op het uitschakelen van de agent. ”

Het OM neemt de zaak hoog op, omdat de aanval was gericht op agenten.. Volgens de Officier van Justitie heeft de verdachte groot fysiek en psychisch leed veroorzaakt bij de twee agenten: “Uit het niets zijn zij geconfronteerd met een ongekende agressie. De officier van justitie geeft aan dat een dergelijke gebeurtenis een enorme impact heeft op hen, hun familie en collega’s. Zij maken zich allen grote zorgen, waarbij ze zich ineens weer keihard realiseren dat het werk van een politieagent zeker niet zonder gevaar is.”

Na het incident vluchtten de twee mannen in een huurauto naar Frankrijk, waar ze een paar dagen later werden aangehouden. Ook worden messen gevonden, waarbij op één van die messen het DNA van de politieman zit.

Het OM ziet de Amerikaan als degene die de agenten neerstak. Een tweede verdachte, een man uit Winschoten, is mede-verdachte in de zaak. Uit onderzoek in het Pieter Baan Centrum is gebleken dat de Amerikaan lijdt aan een psychische stoornis. Het PBC adviseert dan ook om tbs op te leggen. Dit advies neemt het OM over, omdat het PBC constateert dat de kans op herhaling groot is, wanneer de Amerikaan niet wordt behandeld.

Over twee weken doet de rechter uitspraak tegen de Amerikaan. Zijn medeverdachte uit Winschoten verschijnt vrijdag voor de rechter. Of de Amerikaan de straf die de rechter hem gaat opleggen in Nederland of in de VS kan en mag uitzitten, is nog steeds een vraag. De Amerikaan moet, na zijn straf, direct terug naar de VS en resocialisering in een Nederlandse gevangenis is gericht op de Nederlandse maatschappij. Maar iets als TBS bestaat niet in VS zoals dat hier het geval is, dus of de tbs-maatregel daar uitgevoerd kan worden “Deze vraag is uitgezet bij de Amerikaanse autoriteiten, maar daarop is nog geen reactie ontvangen”, aldus de officier van justitie.