Natuurmonumenten hoopvol gestemd over in brand gestoken wilg Kardinge

nieuws
Foto: Rieks Oijnhausen

Twee maanden na de brand in de iconische wilg op Kardinge lijkt de boom zich te herstellen. Natuurmonumenten is hoopvol, maar zegt ook dat het nog te vroeg is voor conclusies.

“Het is op dit moment nog niet te zeggen of de boom het gaat redden”, vertelt boswachter Bart Zwiers. “Maar het is wel duidelijk dat er nog leven in zit. En dat is positief. Maar met de tijd zal het duidelijk gaan worden. Je moet niet vergeten dat er heel veel is gebeurd. Het kan zijn dat door de gebeurtenissen de boom in de stress is geschoten. Dat de boom nu alles op alles zet om iets voor elkaar te krijgen, maar dat het straks alsnog het loodje legt. Dat weten we niet.”

Positief gestemd
In de boom brak op 30 mei brand uit. De hulpdiensten waren urenlang bezig om de situatie onder controle te brengen. “Die massale inzet is uiteindelijk heel goed geweest. We hebben de boom terug moeten snoeien, en de brandweer koelde de boom om de tien minuten. Aan de buitenkant van de boom zit het leven. Daar bevinden zich de sapstromen. Door die stromen te koelen hebben we hopelijk de boom kunnen redden. Met het terugsnoeien hebben we er voor gezorgd dat de boom minder kracht nodig heeft om alles in bloei te houden. Dus op dat vlak ben ik positief, en ook als ik de boom nu zie dan ben ik positief gestemd. Maar ik denk dat we pas over een jaar de conclusie kunnen trekken of de wilg het gered heeft.”

Iconische wilg
De iconische wilg op Kardinge werd voorheen regelmatig gebruikt als locatie voor huwelijksfoto’s. Ook zochten mensen op warme dagen onder de boom verkoeling. De boom was bijzonder omdat deze een omtrek had van zeven meter. De boom is zo breed geworden omdat hij vroeger is afgezet. Dat was gebruikelijk om dit vroeger te doen. Het gevolg is dat de wilg dan uitloopt in verschillende stammen. Over de oorzaak van de brand is niets bekend. Het vermoeden bestaat dat brandstichting de oorzaak is geweest, maar de daders zijn tot op heden nog niet gevonden.