“Muziek verbindt ons allen en dat zie je ook terug bij Albertus Magnus”

oogochtendshow
Foto via Albertus Magnus

Sinds afgelopen vrijdag is het feest bij Albertus Magnus, want de Groninger studentenvereniging viert haar 25e lustrum.

In aanloop daarvan zijn zes muziektracks uitgebracht, om het lustrum extra neer te zetten. Hoewel lustrum muziek de meeste mensen niet zoveel zal zeggen, onder studenten is dit ontzettend groot. Ondanks dat is de muziek wel voor iedereen beschikbaar en is het ook op o.a. Spotify te beluisteren.

Albertus Magnus bestaat 125 jaar

De vereniging viert dit jaar haar 25e lustrum en het thema is Tabula Rasa, wat zoiets als “een schone lei”, of “een leeg blad” betekent. Hiervoor is gekozen, omdat na de coronaperiode niet veel meer te doen was en de vereniging nu met een schone lei en een frisse start wil verdergaan.

Lustrum muziek is nogal een dingetje

Bij studenten is lustrum muziek nogal een dingetje. Steeds meer studentenverenigingen brengen muziek uit naar aanleiding van een lustrum, zo vertelt Marnix van Keulen, die de nummers van deze editie heeft geschreven. “Het is sowieso leuk om je eigen muziek te hebben tijdens zo’n lustrum”, zo vertelt hij, “omdat het door en voor studenten wordt geschreven maakt dat het heel tastbaar voor de studenten. Alle muziek is door Albertianen gemaakt.

Bij ieder lustrum wordt ook lustrum muziek uitgebracht, maar volgens muziekschrijver Marnix van Keulen is deze keer extra uitgepakt. Alle zes nummers zijn erg verschillend, zodat er voor iedereen wat bij zit. Ook zijn steeds andere mensen geweest die de nummers hebben ingezongen.

Muziek verbindt

Binnen Albertus Magnus is muziek erg belangrijk. De vereniging heeft al een oude traditie op dat gebied en er zijn bekende bands eruit voortgekomen. Zo is de band IsOokSchitterend (IOS) in de jaren 90 voortgekomen uit de vereniging. Recentere wapenfeiten zijn de band Swifty met “Dakterras” en Ralph Poelman met “Het Gras van het Noorderplantsoen”.

Mart van Ochten is acht jaar actief bij Albertus Magnus en maakt daar ook al acht jaar muziek. Hij begon in een eerstejaarsband en daarna is het steeds verder gegroeid, zo vertelt hij. Er is inmiddels ook een repetitieruimte en er is een mannen- en vrouwenkoor. “Muziek verbindt ons allen en dat zie je dan ook terug bij zo’n vereniging”, aldus van Ochten. Hij heeft de zes lustrumnummers geproduceerd en was voorheen ook producer bij Swifty.

Voor iedereen te beluisteren

De zes nummers zijn te beluisteren via Spotify en het nummer “Morgen Gaan We Weer” met Willemijn Scheper en Hidde Brummer is de komende tijd ook OOG Radio Stadsplaat.

Marnix van Keulen en Mart van Ochten zijn geïnterviewd door de OOG Ochtendshow. Hieronder vind je het interview, met aansluitend het nummer “Morgen Gaan We Weer”.