Man die vader doodsloeg met hamer in Selwerd krijgt geen celstraf, maar wel tbs met dwang

nieuws
Foto: 112 Groningen

De 40-jarige Jeffrey A. uit Arnhem kreeg dinsdagochtend tbs met dwangverpleging opgelegd, omdat hij op 7 juni vorig jaar zijn vader doodsloeg met een hamer in zijn woning aan de Vogelkersstraat in Selwerd.

Daarmee legt de rechtbank een deel van de strafeis van het Openbaar Ministerie (vijf jaar cel) naast zich neer. Het OM wilde A. ook achter de tralies zien, omdat hij nog enige vorm van toerekeningsvatbaarheid zou hebben tijdens de doodslag op zijn vader. De rechtbank ziet dat anders en stelt dat A. ten tijde van het incident niet toerekeningsvatbaar was. Dat bleek ook uit het advies van het Pieter Baan Centrum (PBC), dat stelt dat de Arnhemmer lijdt aan een psychotische stoornis.

A. liep in april weg uit deze kliniek en ging naar Groningen, waar hij enige tijd bij zijn vader verbleef. Na een aantal andere psychotische episodes in de Stad doodde hij op 7 juni zijn vader met een hamer. Na de doodslag sloeg A. kort op de vlucht op een scooter. Een paar uur na het incident werd A. aangehouden tussen Steendam en Siddeburen.