Leerlingen speciaal voortgezet onderwijs doen oproep aan boeren: “Blokkeer niet onze busjes”

nieuws
Foto: Mike Weening - Weening Fotografie

Leerlingen in het speciaal voortgezet onderwijs doen een nadrukkelijk verzoek aan de boeren om de busjes waarmee zij naar school reizen niet tegen te houden. Voorzitter Elijah Delsink van LBVSO vertelt dat maandag de eindexamens beginnen.

Hoi Elijah! Hoe groot zijn de zorgen?
“De zorgen zijn extreem. Komende dagen vinden de eindexamens plaats in het speciaal voortgezet onderwijs. Dat is een hele belangrijke periode voor ons. De examens zorgen ook al voor veel stress, en als je dan geconfronteerd word met boerenacties waarbij wellicht snelwegen dicht gaan, dan zorgt dat voor nog meer stress. Ik denk dat iedereen zich kan realiseren wat het betekend als je een examen mist. We hebben het over onze toekomst.”

Jullie weten ook welke ellende de boerenprotesten kunnen veroorzaken hè?
“Ja. De afgelopen week waren er op diverse plekken protesten. Heel veel kinderen die naar het speciaal voortgezet onderwijs gaan, die worden in busjes naar school gebracht. Die busjes kwamen vast te staan. Maar het is niet alleen het busje. Het zijn ook kinderen die afhankelijk zijn van insuline of andere medicijnen, of zuurstoftanks die ze bij zich hebben. Hun ouders houden er rekening mee dat je wel eens in een file kunt belanden, waardoor er altijd wat extra medicijnen mee worden gegeven. Maar er wordt niet rekening gehouden dat je vier of vijf uur in de file staat. Het zorgt voor heel veel nare en vervelende situaties, waar je je van alles bij kunt voorstellen.”

Nu zijn wij als OOG Tv de omroep voor de gemeente Groningen. In hoeverre speelt het probleem hier ook?
“Het probleem speelt in heel Nederland. En ook in Groningen. In jullie gemeente zijn verschillende scholen te vinden die zich richten op het speciaal voortgezet onderwijs. De kinderen die hier les krijgen komen uit de wijde omgeving. Dus als je mij vraagt of er zorgen zijn, ja, die zijn er zeker.”

Wat moet er volgens jullie gebeuren?
“Wij hebben begrip voor de boeren. Als de toekomst van je bedrijf onder druk staat, dan is dat vreselijk. Maar ik hoop ook dat men wil kijken naar onze situatie. Protesteren mag, en als men morgen de snelwegen afsluit, zorg er dan in ieder geval voor dat één rijbaan open blijft. Een rijbaan waar hulpverleningsdiensten langs kunnen rijden, maar ook de busjes die ons naar school brengen. Deze busjes zijn makkelijk te herkennen. En ook de examinatoren moeten vrije doorgang hebben. Wij hebben gevraagd of examinatoren een papier op de voorruit willen plakken, zodat zij makkelijk herkenbaar zijn. Wij hopen dat de boeren hier naar willen luisteren.”

Hebben jullie al contact gehad met de boerenorganisaties?
“Nog niet. Maar we zouden wel heel graag met hen in contact willen komen. Wij zijn via de mail bereikbaar op dit adres. En dan gaan we graag zo snel mogelijk, het liefst vanavond nog, met elkaar in gesprek hoe we dit in goede banen kunnen leiden.”