Gruno’s Postharmonie sluit bijzondere week af met concert op Nieuwe Markt

nieuws
Foto: Rudi Heckman / Gruno's Postharmonie

De Gruno’s Postharmonie heeft zaterdag een bijzondere week afgesloten met een concert op de Nieuwe Markt bij Forum Groningen. Voorzitter Johan Zaagman is tevreden.

Hoi Johan! Hoe is het vanmiddag gegaan?
“Het was geweldig. We hadden de weersomstandigheden mee, er was veel publiek, en verschillende mensen besloten om vanaf een terrasje naar ons te luisteren. Ik denk dat we veel mensen bereikt hebben. Dat is ook het voordeel van deze locatie. Veel mensen lopen er langs, blijven even staan om te luisteren, en gaan dan weer verder.”

Dit was tevens het derde en laatste concert van jullie GPH On Tour-programma hè?
“Klopt. De eerste vond enkele weken geleden plaats in Roden, twee weken geleden waren we in de Reitdiephaven, en vandaag in de binnenstad. Bij alle concerten hebben we dezelfde werken gespeeld. Het is namelijk geen doen om voor ieder concert andere werken in te gaan studeren. We hebben liedjes gespeeld van Earth, Wind en Fire en Ed Sheeran. En ook heeft Sietske Kleine Schaars verschillende liedjes gezongen.”

Na het optreden in de Reitdiephaven was je heel enthousiast omdat jullie het publiek meekregen. Was dat vanmiddag ook zo?
“Ja. Er werd volop meegeklapt. En ik heb zelf ook wat mensen zien dansen. Het werd enthousiast ontvangen. En dat is natuurlijk geweldig.”

Tekst gaat verder onder de foto


Gruno’s Postharmonie gaf zaterdagmiddag een concert op de Nieuwe Markt. Foto: Jan Hendrik van der Veen

Nu kunnen de lezers van dit artikel in de introductie lezen dat het concert de afsluiting is van een bijzondere week. Want eerlijk is eerlijk, een bijzondere week was het hè?
“Absoluut. Je doelt nu natuurlijk op het optreden van de Steelband van afgelopen donderdag bij de opening van het Wereld Muziek Concours in Kerkrade. Ja, dat is geweldig. Het WMC is het neusje van de zalm, de crème de la crème, de Champions League voor fanfare-, harmonie en brassband. En zo kan ik nog wel even doorgaan. We kunnen terugkijken op een hele mooie week.”

De komende periode vindt het WMC plaats waarbij er gestreden wordt om de felbegeerde titels. Hoe kwamen jullie daar ineens terecht?
“Onze Steelband is erg actief. Zij staan onder leiding van Auke Eshuis. Auke heeft vroeger bij de Koninklijke Marinierskapel gespeeld, en heeft in het land veel contacten. Via via is er een balletje gaan rollen, en op een gegeven moment is de uitnodiging gekomen. Ja, dan moet je daar gewoon bij zijn. Wij hebben daar meegedaan aan de openingsceremonie. Daar waren verschillende orkesten voor uitgenodigd.”

Er even bij zijn. Maar het is niet alleen wat musici die je daar moet krijgen …
“Haha, nee. Ook de instrumenten moesten we daar zien te krijgen. Nu wil het zo zijn dat de Steelband onlangs een tour heeft gedaan in een bus langs verschillende zorginstellingen van ZINN. Die bus konden we ook nu gebruiken. Daar kunnen de instrumenten ook in. En zo zijn we naar Kerkrade gegaan. In Kerkrade bestond ons optreden uit een tour van ongeveer 3 kilometer. Omdat de band niet kan lopen heeft men plaatsgenomen op een vrachtwagen, en zo zijn we door Kerkrade getrokken. Het was één groot feest.”

Het WMC, en ook de optredens in onze eigen gemeente, zijn mooie initiatieven om de Postharmonie in de kijker te plaatsen. Als ik met andere fanfares spreek dan hoor ik dat het qua ledenaantallen er niet florissant voor staat. Hoe is dat bij jullie?
“Wij horen die verhalen ook. En dat zijn zorgelijke ontwikkelingen. Al moet ik er wel bij zeggen dat wij absoluut niet mogen klagen. Onze Steelband staat er goed voor. En ook de harmonie heeft een goede bezetting. Wellicht komt het omdat wij actief zijn in een grote stad, waar veel aanwas is. Maar nogmaals, wij mogen niet klagen. Het gaat goed.”

De tournee van de Postharmonie is een opmaat naar het Internationale Muziekfestival dat in september in Duitsland, in Bad Orb, wordt gehouden. Vanwege de positieve reacties op de concerten in de gemeente, overweegt men om hier in de toekomst een vervolg aan te geven.

Foto: Rudi Heckman / Gruno’s Postharmonie