Gemeente voert erfpacht en publiek woonbedrijf in bij strijd tegen wooncrisis

De Groningse gemeenteraad heeft woensdagavond ingestemd met een initiatiefvoorstel van de fractie van de PvdA, SP, GroenLinks, Partij voor de Dieren en de Partij voor het Noorden om door middel van erfpacht en een publiek woonbedrijf de wooncrisis in de stad aan te pakken.

Naast erfpacht en een publiek woonbedrijf moet een investering van 100 miljoen euro zorgen voor meer betaalbare woningen in de gemeente. Het plan is een gevolg van de oproep van minister Hugo de Jonge (CDA) van Wonen die wil dat gemeenten gaan zoeken naar middelen om de woningcrisis aan te pakken en huizen betaalbaar te maken. “Met dit plan loopt Groningen voorop in de landelijke trend voor verregaand overheidsingrijpen op de woningmarkt en gaan we weer vol voor volkshuisvesting”, laat fractievoorzitter Julian Bushoff van de PvdA weten. “Erfpacht en een gemeentelijk woonbedrijf zijn geen nieuwe instrumenten. Voor de grote liberalisering van de woningmarkt en ‘vermarkting’ van de volkshuisvesting kenden veel gemeenten al dergelijke instrumenten. Eens in de zoveel tijd borrelt de wens ergens op, meestal aan de linkerkant van het politieke spectrum, voor de heroprichting van het gemeentelijk woningbedrijf en grootschalige herinvoering van erfpacht. In Groningen wordt dat nu realiteit.”

Etkin Armut (CDA): “Grote twijfels bij erfpacht”
Het aannemen van het voorstel mag gezien worden als het eerste wapenfeit van de nieuwe coalitie. Toch staan niet alle partijen te trappelen. Etkin Armut van het CDA: “De woningmarkt piept en kraakt. We snappen de intenties, maar we zetten wel wat vraagtekens bij de keuzes die worden gemaakt. Zo hebben we grote twijfels over de erfpacht. Wel zijn we heel blij dat de dorpen ook worden genoemd. Dorpen snakken hier naar, omdat er daar al jaren niet meer wordt bijgebouwd.”

Jim Lo-A-Njoe (D66): “Grote twijfels bij de financiële onderbouwing”
Sten Wennink van de ChristenUnie sluit zich daar bij aan: “Allereerst de complimenten voor het initiatief. En ook heel goed dat er aanpassingen plaats hebben gevonden naar aanleiding van de meningsvormende sessie die we hier over gehad hebben. Wel staan we qua erfpacht een beetje afwachtend hier tegen over.” Jim Lo-A-Njoe van D66: “Het is duidelijk dat we meer woningen nodig hebben, in alle segmenten. Toch zien we dat het middensegment er bekaaid af komt. De bedoeling was dat vijftig procent van de woningen voor het middensegment zou zijn, maar de 5% wordt niet eens gehaald. Terwijl in dit segment vooral de politiemensen en de onderwijzers zich bevinden. Ook hebben we twijfels bij de financiële onderbouwing van dit plan. We zullen het steunen, maar we gaan het wel heel kritisch volgen.”

Julian Bushoff (PvdA): “Ik heb er het volle vertrouwen in”
Met het plan is het de bedoeling dat door een investering van tientallen miljoenen euro’s er samen met Groningse woningbouwcorporaties meer sociale huurwoningen gebouwd gaan worden. Toch is er volgens Bushoff ook een groep die niet in aanmerking komt voor sociale huur, maar ook absoluut niet in staat is om te huren in de vrije sector of te kopen in de huidige markt. Voor hen is een betaalbare koopwoning van de gemeente een oplossing. Met de oprichting van een publiek woonbedrijf kan de gemeente sturen op vastgoedontwikkelingen en samen met de herinvoering van erfpacht meer betaalbare koopwoningen realiseren. In de nieuwe stadswijken die op dit moment in aanbouw zijn in Groningen, komen dit totaal van zo’n 2.500 extra betaalbare woningen in plaats van dure woningen. Bushoff: “Over een paar jaar zal blijken of Groningen met dit plan een voorbeeld is voor andere gemeenten. Ik heb er het volle vertrouwen in.”