‘Gaan Met Haan’ stopt na twee seizoenen: “We sluiten af met een knaller”

nieuws
Programmamaker Henri Haan in actie tijdens een uitzending. Foto: Yon de Smit

Het OOG Radio-programma ‘Gaan Met Haan’ is aanstaande donderdag voor het laatst te beluisteren. Volgens programmamaker Henri Haan wordt het tijd voor wat anders.

Hoi Henri! De laatste aflevering …
“Klopt. De afgelopen twee seizoenen hebben we veel interessante gasten mogen ontvangen in het programma. We kunnen terugkijken op een hele mooie tijd, waarbij er veel gelachen is, en soms ook gehuild is. Maar je weet wat mensen zeggen, je moet stoppen op je hoogtepunt. En dat gaan we doen. Om straks in het nieuwe seizoen terug te keren met een nieuw programma.”

Eerst even naar het format. Voor de mensen die het niet kennen, wat is ‘Gaan Met Haan’ voor radioprogramma?
“Het programma wordt op donderdagavond uitgezonden en duurt twee uren. Centraal staat een gast-sidekick. Met deze gast wordt een gesprek gevoerd zodat er als het ware een heel mooi document over deze persoon ontstaat. Dat in combinatie met muziek die we laten horen, die de gast zelf mag uitzoeken. Daarnaast is er in het programma ook aandacht voor de actualiteit in ‘De Week Volgens Sikkom’, is er een battle met het radioprogramma ‘Sound of Haarlem’ en komt OOG-weerman Johan Kamphuis het weekendweerbericht vertellen.”

Komende donderdag de laatste uitzending. Wie is je gast?
“Komende donderdag schuift Burdy aan, en daar ben ik persoonlijk wel heel blij mee. Zijn eigenlijke naam is Bert Schaap. Momenteel heeft hij een hit te pakken met de rapformatie ‘Wat Aans!’ met het lied ‘Miljonair’. Indertijd is de zanger bekend geworden met het liedje Mit Mien Ogen Dicht.”

Tekst gaat verder onder de video


In 2001 bracht Burdy de single Met Mien Ogen Dicht uit

Waarom wilde je hem specifiek uitnodigen?
“Je wilt er uit gaan met een klapper. Ik denk dat Burdy die klapper is. Hij staat ook al een tijdje op mijn lijst. En ik denk dat hij daarnaast de afgelopen jaren van grote betekenis is geweest voor het Groningse dialect. Het lied Met Mien Ogen Dicht werd uitgebracht in 2002. En nog steeds worden met dit lied complete feesttenten op de kop gezet.”

Hij heeft volgens mij het lied ook vertaald in het Nederlands, om daarmee de rest van het land te veroveren hè?
“Dat klopt. Maar volgens mij is dat niet echt van de grond gekomen. Geen idee eigenlijk waarom niet. Misschien is dat wel een mooie vraag voor in de uitzending, haha.”

Je gaat donderdag met hem in gesprek. Welke vraag ga je sowieso aan hem stellen?
“De afspraak is dat vragen naar waarheid beantwoord worden. Maar het is niet een kruisverhoor. Wat ik wil neerzetten is een mooi gesprek. En afhankelijk van wat er verteld wordt, daar haak ik op in. En dat kan dus alle kanten op gaan. Van Burdy is bekend dat hij buschauffeur is. Dus als je het echt hebt over vragen, dan zullen daar wellicht wel wat vragen over gesteld worden.”

Twee jaar Gaan Met Haan. Dat zijn veel uitzendingen. Welke uitzending is je het meest bijgebleven?
“Alle uitzendingen waren bijzonder. Maar één uitzending die mij echt is bijgebleven is het programma waarin ik Ismael Lotz te gast had. Ismaël is in januari van dit jaar op veel te jonge leeftijd overleden aan de gevolgen van de ziekte kanker. Tijdens de uitzending heb ik the big elephant in the room ook niet genegeerd. Hij was er zelf op sociale media al heel open over, en ook in de uitzending hebben we er uitgebreid over gesproken. Dat was indringend en memorabel. Daarnaast wil ik de uitzending noemen waarbij ik Edwin Rutten te gast had. Als klein jochie keek ik ontzettend tegen hem op, en toen stond hij ineens naast me mee te presenteren. Heel tof.”

Tekst gaat verder onder de audioplayer:

Herinneringen. Ik kan me voorstellen dat mensen nieuwsgierig zijn geworden. Zijn de programma’s ook terug te beluisteren?
“Jazeker. Op de radiowebsite zijn alle programma’s terug te beluisteren. Ook een mooie tip voor als je komende zomer op vakantie gaat, haha.”

En dan volgend seizoen. Want je komt terug met een nieuw programma …
“Klopt. Alleen kan ik daar nog niks over vertellen. Ik snap dat iedereen heel nieuwsgierig is. Maar op dit moment moet ik mij nog even stil houden. Mocht ik wat kunnen zeggen, dan meld ik mij.”

Gaan Met Haan is aanstaande donderdag van 19.00 tot 21.00 uur te beluisteren op OOG Radio.