Deutsche Bahn is overstag en gebruikt voortaan Hoofdstation: “Nu de NS nog”

nieuws
Een BR182 Taurus van de Deutsche Bahn. Foto: jonasreichard via Pixabay

In de reisplanner van de Deutsche Bahn wordt niet langer de bestemming Groningen CS gebruikt, maar wordt er melding gemaakt van Hoofdstation.

Het belangrijkste spoorwegstation in Stad wordt in de volksmond al decennialang Hoofdstation genoemd, terwijl de NS steevast in haar communicatie melding maakt van station Groningen. Een vorm die de Deutsche Bahn tot voor kort ook gebruikt. Maar wie de planner van de Duitse spoorwegmaatschappij gebruikt, ziet dat sinds kort het bedrijf overstag is, en in de communicatie gebruik maakt van de aanduiding Hoofdstation.

Tekst gaat verder onder de foto

Een screenshot uit de DB-planner.

Wie tegenwoordig een reis plant naar Groningen ziet dit in de reisplanner van Deutsche Bahn staan.

“Nu de NS nog”
Raadslid Benni Leemhuis van GroenLinks is blij. “Er staat in de reisplanner nu Groningen CS Hoofdstation. De Deutsche Bahn moet er voor zorgen dat ze nog even die CS uit hun database halen. En ik heb gezien dat nog niet bij alle oplossing Hoofdstation staat. Dus er is nog wat werk aan de winkel, maar dan is het wel helemaal perfect. En als de Deutsche Bahn zoiets kan, dan kan de NS vast ook wel gewoon ‘Hoofdstation Groningen’ als naam voeren”, waarmee de politicus een oproep doet aan ’s lands grootste spoorwegvervoerder.

Noorderstation
Dat een naam echter niet zo maar veranderd kan worden dat weten ze bij de werkgroep Noorderstation als geen ander. Het treinstation aan de Noorderstationsstraat heet nu officieel station Groningen Noord. Omdat dit station beter bekend is als Noorderstation nam de werkgroep in 2014 contact op met de NS. Die lieten weten dat de naam wel veranderd kan worden, maar dat dit 200.000 euro kost. Vorig jaar zomer organiseerde de werkgroep een actie om Qbuzz te bewegen om in de displays op de bussen de naam Noorderstation te gaan voeren. Wethouder Philip Broeksma (GroenLinks) van Verkeer liet kort daarna weten zijn best te willen gaan doen voor de naamswijziging.

Verslaggever Andor Heij van OOG Tv maakte vorige jaar zomer een reportage over de actie bij het Noorderstation