“Dat er bij bouwprojecten zo weinig rekening wordt gehouden met vleermuizen verbaast mij”

nieuws
Foto: Gilles San Martin from Namur, Belgium - Myotis daubentoni, CC BY-SA 2.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=7850696

Inwoners van de wijk Paddepoel zijn zaterdagmiddag op vleermuizenfietstocht geweest. De excursie vond plaats onder leiding van ecoloog en vleermuisexpert Liesbeth Cavé.

“De omstandigheden konden eigenlijk niet beter”, vertelt Siep van der Zwaag, die één van de deelnemers was. “Er hadden zich ongeveer tien mensen aangemeld, en met een zonnetje dat zich regelmatig liet zien, hebben we een fietstocht van ongeveer 2,5 uur gemaakt. Eerst zijn we in Selwerd gaan kijken. Daar hebben ze bij verschillende panden speciale ingangen gemaakt waar de vleermuis kan bivakkeren. Ook hebben ze de dakranden extra aantrekkelijk gemaakt waar de dieren onder kunnen hangen.”

Voormalige vloeivelden
Na Selwerd fietste men via Vinkhuizen om op het oude Suikerunieterrein terecht te komen. “We hebben een bezoek gebracht aan de voormalige vloeivelden. Ik moet je eerlijk bekennen dat ik daar nog nooit was geweest, terwijl ik mijn hele leven al in de stad woon. Van de ecoloog begreep ik dat ze er onder andere een haven en nieuwbouw willen gaan realiseren, wat ten koste gaat van de vleermuizen en andere dieren die daar nu zitten.”

Sloop moskee Selwerd
“Dat heeft mij sowieso wel heel erg verbaasd vanmiddag. Dat er gebouwen worden afgebroken, of gebieden worden aangepast, maar dat van tevoren niet of nauwelijks in kaart wordt gebracht wat het betekent voor de vleermuizenpopulatie. Je zou verwachten dat met de huidige regelgeving dat bijvoorbeeld gemeenten verplicht zijn om dit goed uit te zoeken. Maar in de praktijk schijnt dit niet of nauwelijks te gebeuren. De ecoloog haalde ook het voorbeeld aan van de sloop van de moskee in Selwerd. Ook dit heeft flinke invloed gehad op de vleermuizenpopulatie.”

“Het ging niet alleen over vleermuizen”
Van der Zwaag omschrijft Cavé als een interessante expert. “Liesbeth heeft veel informatie verteld. Onder andere over de verschillende soorten vleermuizen die in Groningen leven. Waarbij de ene soort veel minder ver kan vliegen dan een andere soort. Overigens ging het vanmiddag niet alleen over vleermuizen. Ook andere facetten in de natuur werden belicht. Dat is denk ik ook wel goed, omdat het anders misschien wat saai zou worden.”

Vervolg
De rondleiding verdient ook een vervolg: “Het was een hele mooie middag. Je gaat met mensen op pad die je nog nooit eerder hebt gezien. En gaandeweg ontstaan er contacten. En ondertussen leer je ook nog eens veel over de natuur. Dus dat is wel een win-winsituatie. Eigenlijk was de excursie ook zo interessant dat het misschien jammer is dat er maar zo’n tien deelnemers waren. Maar wie weet wat de toekomst brengt.”

De excursie werd georganiseerd door Wijkpaleis Paddepoel.