ChristenUnie wil af van ‘Dutch only’ huurbazen in Stad

nieuws

De gemeente Groningen moet actief beleid gaan voeren om huurbazen ervan te weerhouden om expliciet geen internationale studenten toe te laten in studentenkamers of -studio’s.

De ChristenUnie stelt de vragen, naar aanleiding van de documentaire ‘Sorry No Internationals’ van HanzeMag, die begin dit jaar naar buiten werd gebracht. In de documentaire is te zien dat internationale studenten steeds vaker actief worden geweerd om te reageren op particuliere studentenkamers of -studio’s.

Daarom wil de ChristenUnie dat de gemeente, naast het meldpunt Ongewenst Verhuurgedrag, meer doet om gelijke kansen op een kamer of studio te bevorderen, door discriminatie door particuliere verhuurders op de kamer- en studiomarkt tegen te gaan.

Alle studenten moeten gelijke kansen hebben op het huren van een kamer of studio, zo stelt de ChristenUnie. “De fractie begrijpt dat huidige bewoners wensen kunnen hebben voor een nieuwe huisgenoot”, schrijft raadslid Sten Wennink in vragen aan het gemeentebestuur. “Maar het is onwenselijk dat een woningeigenaar of huurbaas een bepaalde populatie, zoals internationale studenten of studenten van één geslacht, bij voorbaat uitsluit.“