Brandbrief SKSG over tekort aan personeel: ‘Meer doen met minder mensen door minder regels’

nieuws
Foto: Sebastiaan Scheffer

‘De vijver van potentiële medewerkers in de kinderopvang moet groter worden en de regeldruk moet omlaag, zodat er met minder mensen meer kan worden gedaan’. Die boodschap gaf SKSG vorige week mee aan minister Van Gennip van Sociale Zaken en Werkgelegenheid in een brandbrief, die de Groningse kinderopvangorganisatie ondertekende.

Samen met bestuurders van kinderopvangorganisatie stuurde SKSG een hartenkreet naar de minister namens de gehele sector. Beleidsmakers moeten volgens de kinderopvangorganisatie op een andere manier kijken naar de personeelstekorten.

Zo moet meer werken lonend worden voor de werknemers die dat willen, moeten buitenlandse medewerkers makkelijker kunnen instromen en moet het werk beter worden verdeeld. Daarnaast willen de organisaties af van de grote regeldruk, zodat werknemers meer kunnen doen op een dag. Ook willen de ondertekenaars dat mensen met andere opleidingen mee kunnen helpen, bijvoorbeeld als combinatiefunctie naast het onderwijs.

Directe aanleiding van de brandbrief zijn de grote personele tekorten in de kinderopvang. Door verwachte extra vraag aan kinderopvang loopt het tekort aan medewerkers de komende jaren verder op. “In 2028 zien we een tekort van 35.000 medewerkers”, schrijven de organisaties. “Daardoor is de voortgang van onze dienstverlening serieus in het geding. Dat gaat ten koste van de ontwikkelkansen voor alle kinderen en voor hun ouders. En dat terwijl de kinderopvang als bepalende voorwaarde wordt gezien om werkend Nederland draaiende te houden. Het feit dat één pedagogisch medewerker ervoor zorgt dat zeven ouders kunnen werken onderstreept dit.”