Bootjevaarders Meerstad kunnen amper varen door waterplanten

Bewoners van de Groninger stadswijk Meerstad kunnen amper met bootjes varen vanwege de vele planten in het water. De planten gaan in de schroeven van de bootjes zitten, waardoor ze moeilijk vooruit komen. Op sommige stukken van het meer kan wel gevaren worden, op andere plekken niet.

Vanaf 8 augustus komt er een maaiboot naar Meerstad om de planten te maaien en op te ruimen. De planten zorgen voor overlast, maar zijn tegelijkertijd belangrijk voor de kwaliteit van het water en helpen tegen blauwalg.

Planten groeien snel

Sandrina Scholte, woordvoerder van projectbureau Meerstad, erkent het probleem. “We vinden het enorm vervelend dat de waterplanten zo enorm zijn gegroeid. Dat heeft ermee te maken dat we echt een enorm zonnig voorjaar hebben gehad. Ons water hier is enorm helder, waardoor de zon tot de bodem kan komen. Daardoor groeien de planten enorm snel”, aldus Scholte.

Vanaf 8 augustus ligt er dus een maaiboot in het water bij Meerstad. “Die probeert zo snel mogelijk de overlast van de waterplanten te verhelpen”, vertelt Scholte.

Belangrijk voor waterkwaliteit

In het water bij Meerstad zitten verschillende soorten plantjes. Volgens waterkwaliteitsadviseur Hermen Klomp zijn de planten belangrijk voor de waterkwaliteit. “Waterplanten spelen een hele belangrijke rol voor het leven onder water. Ze zorgen voor zuurstof, zorgen ervoor dat het water helder blijft en geven beschutting aan waterdieren zoals vissen.”

“Als je te veel maait of te vroeg maait, dan kan het allerlei problemen opleveren voor het waterleven. Je kan bijvoorbeeld meer algengroei krijgen of last van blauwalg. Dat wil je niet. Je wil zorgen dat je niet te veel overlast hebt van dit soort planten, aan de andere kant heb je de planten ook nodig voor een goede waterkwaliteit. Dat is een balans waar je continue naar op zoek bent”, aldus Klomp.

Zwemmen kan wel

Ondanks de planten in het water, kan er wel gewoon gezwommen worden in Meerstad. Bij de zwemstranden worden de planten wel regelmatig weggehaald.