Bewoners Zilverlaan stellen tocht, vocht, schimmel en kou ten toon bij Nijestee

Een groep bewoners van de Zilverlaan heeft maandag samen met de SP in de Groningse gemeenteraad een tentoonstelling over de gebrekkige renovatie van hun huurwoningen neergezet voor het kantoor van Nijestee aan het Damsterplein. Daarmee wilden ze de corporatie laten zien dat er meer verbeteringen nodig zijn aan hun huizen.

Voor het gebouw van Nijestee verrees maandagochtend een aantal schildersezels. Daarop stonden pamfletten met boodschappen van de bewoners over de gebreken aan hun woningen, aangevuld met foto’s.  Daarnaast hadden huurders een groot spandoek met de leus ‘Nijestee, dit pikken wij niet!’ meegenomen.

Een groot deel van de sociale huurwoningen aan de Zilverlaan en de Kobaltstraat in Vinkhuizen is in de afgelopen jaren opgeknapt. Maar een “vergeten hoekje” van de Zilverlaan lijkt geen vergelijkbare renovatie te krijgen. Deze woningen krijgen van hun woningcorporatie wel een geïsoleerd dak en zonnepanelen. Maar de bewoners willen dat ook de rotte kozijnen en de deuren, het staande water onder de woningen en de schimmel worden aangepakt. Die eisen stonden tijdens de tentoonstelling ook afgebeeld op schildersezels.

Ook Nijestee-directeur Esseline Schieven kwam langs bij de bewoners om een kijkje te nemen bij de tentoonstelling. Nijestee vindt dat sommige gebreken in de woningen inderdaad door de corporatie moeten worden aangepakt.  Maar tegelijkertijd stelt de corporatie dat de bewoners ook zelf een hand hebben in de problemen in de woningen. De corporatie wil wel in gesprek blijven met de bewoners over een mogelijke oplossing en Schieven deed dat maandagochtend dan ook uitgebreid.

Vorige maand gingen bewoners gezamenlijk naar Nijestee om de problemen voor te leggen. Nijestee zegde kort daarna toe dat bewoners gratis schoonmaakmiddel en verf tegen schimmel bij de corporatie kunnen ophalen. Maar de bewoners vinden dat een onacceptabele oplossing en eisen structurele verandering. Nijestee moet vijf jaar lang garant staan voor schimmelvrije huizen, zo stellen de bewoners.