Vijf Polen wonen ‘mensonterend’ in opslagruimte; pand gesloten, dwangsom voor verhuurder

nieuws
Foto via Politie.nl

De gemeente Groningen heeft twee weken geleden een pand aan de Atoomweg gesloten. Vijf werknemers van een Pools bouwbedrijf verbleven er in zeer kleine, brandgevaarlijke ruimtes, zonder ventilatie en zonder daglicht. Aan de verhuurder werd een dwangsom opgelegd, die kan oplopen naar 100.000 euro als er opnieuw mensen in het pand gaan verblijven.

De gemeente bevestigde het nieuws maandagmiddag aan het Dagblad van het Noorden. Volgens een woordvoerder zijn twee van de bewoners door de gemeente naar een andere verblijfplaats overgebracht. Drie anderen konden op eigen gelegenheid een nieuwe slaapplek vinden.

De eigenaar van het pand, de bekende Groningse vastgoedondernemer Wim Bulten, kreeg een dwangsom opgelegd 25.000 euro per overtreding, met 100.000 euro als maximum. Die boetes worden geïnd als er nog een keer bewoners in het pand worden gevonden. Het vastgoedbedrijf stelt niet te hebben geweten van de bewoning van het pand, wat werd verhuurd als opslagruimte voor auto’s en materiaal. Ook het bedrijf erkent dat de bewoning niet had mogen plaatsvinden en verzet zich niet tegen de maatregel.