UMCG geeft voor het eerst protonentherapie volgens behandelplan van computer

nieuws
Foto: UMCG

In het UMCG Protonentherapiecentrum is een patiënt bestraald met een op kunstmatige intelligentie gebaseerd behandelplan. Een patiënt met hoofd-halskanker, die vorige week werd bestraald in het Groningse ziekenhuis, was daarmee de eerste patiënt ter wereld die werd bestraald een behandelplan dat door een computer is opgesteld.

Het geautomatiseerde plan is ontwikkeld door de afdeling Radiotherapie. De firma RaySearch ontwikkelde de software voor het maken van deze behandelplannen. Door gebruik van deze geautomatiseerde plannen heeft de patiënt minder kans op slikproblemen, het droge mond syndroom, smaakproblemen, pijn en andere acute en late bijwerkingen. Protonentherapie is daarvoor al een stuk efficiënter dan normale bestraling, doordat er een stuk minder straling in het gezonde weefsel rond de tumor terecht komt.

Ook hebben planningslaboranten het een stuk makkelijker nu een computer de behandelplannen kan opstellen. Een laborant doet gemiddeld twee dagen over het opstellen van een behandelplan, de computer kan het in 2,5 uur.  Maar artsen, planningslaboranten en natuurkundigen controleren de behandelplannen nu nog wel, voordat de patiënt met de behandeling start.