Tweeduizend kinderen lopen in Haren avondvierdaagse: “Daar op het terras stempelen”

nieuws
Foto: Rieks Oijnhausen

In Haren is maandag de vijftigste editie van de avondvierdaagse gestart. Aan het eind van de middag loste wethouder Philip Broeksma (GroenLinks) het startschot.

“Men is al maanden bezig met de voorbereiding”, vertelt Hans Oosterhuis van de kantinecommissie van VV Haren. “Er komt veel bij kijken om tweeduizend kinderen te laten wandelen, waarbij ook nog eens verschillende afstanden worden gelopen. Vanochtend is men begonnen met het plaatsen van hekken, om daarmee de groepen te placeren. Aan het eind van de middag ging de enorme groep onderweg, toegejuicht en aangemoedigd door ouders en opa’s en oma’s. En er was flink wat publiek. Bij een gemiddelde voetbalwedstrijd heb ik wel eens minder publiek gezien, haha.”

Afhankelijk van vrijwilligers
Op de achtergrond klinkt ondertussen veel vrolijkheid. “Ja, we bieden de vrijwilligers hier een drankje aan. Om dit evenement goed te kunnen organiseren ben je afhankelijk van vrijwilligers, heel veel vrijwilligers. Zij werken hard, en krijgen hier een biertje of een chocolademelk ingeschonken. Als je een artikel schrijft, mag je er wel in zetten dat we hier bij VV Haren nog wel vrijwilligers zoeken.” Oosterhuis is blij dat de avondvierdaagse gelopen wordt. “Het is een jubileumeditie, waarbij deze de laatste 35 jaar hier bij ons start en finisht. En dat is ontzettend leuk.”

“Zojuist belde één van de kinderen om te zeggen dat het zo leuk was geweest”
Rond 20.00 uur waren de eerste groepen ook al binnen. “De kleinsten lopen een korte afstand. Een groot deel daarvan ligt inmiddels ook al in bed. Een aantal kwam om 19.00 uur over de finish en zij zijn vervolgens naar huis gegaan om onder de wol te kruipen. Zojuist werd ik nog gebeld door één van hen, die niet kon slapen en nog even wilde zeggen dat het vandaag zo ontzettend leuk was geweest. Dat is toch mooi?”

Stempelen
De oudste kinderen lopen vijf of tien kilometer. “Ik vermoed dat zij ook al een heel eind op weg zijn. Wij zitten er in ieder geval klaar voor. Hier bij de finish halen ze een stempel op, en voor de kinderen is het altijd even zoeken waar die stempel gehaald moet worden. Velen komen hier aan de bar vragen naar de stempel, maar dan zeg ik, nee, ik ben van het bier, buiten zijn de stempels.”

Ereronde
Aanstaande donderdag wordt de laatste etappe verlopen. De groepen van de vijf en tien kilometer starten dan tegelijk en lopen een ereronde door de wijken. Daar is het publiek welkom om hen aan te moedigen.

Foto: Rieks Oijnhausen
Foto: Rieks Oijnhausen
Foto: Rieks Oijnhausen