Stadjers in financiële problemen, omdat gemeente niets doet met uitspraak bewindvoering

Groningers raken in de financiële problemen, omdat de gemeente nog niets heeft gedaan met de uitspraak van de hoogste bestuursrechter over het beleid rond bewindvoering. Een aantal inwoners van de gemeente moet maanden lang van een minimuminkomen leven, omdat ze de kosten van de bewindvoering nog steeds zelf moeten betalen.

De gemeente besloot in 2018 dat mensen die onder bewindvoering staan, dat alleen bij de gemeente zelf mogen doen en niet bij particuliere bewindvoerders. Bij de gemeente zelf worden de kosten vergoed, bij de particuliere bewindvoerders niet.

Maar de Centrale Raad van Beroep, de hoogste bestuursrechter van Nederland, oordeelde in april dit jaar dat de gemeente dit niet had mogen doen. De rechter bepaalde dat de gemeente de kosten wel moet vergoeden als mensen al een bewindvoerder hadden voordat het nieuwe beleid inging.

120 of 165 euro per maand

De gemeente besloot zich te beraden op vervolgstappen. Maar twee maanden na de uitspraak is er niks veranderd. En daardoor komen Groningers onder bewindvoering nu in de problemen, zo stelt advocate Enith van Wolde.

“Dit betekent dat mijn cliënten elke maand 120 of 165 euro per maand voor de bewindvoering zelf moeten betalen”, vertelt Van Wolde. “Dat zijn gaat om mensen die niet naar de Groninger Kredietbank zijn overgestapt maar nog bij hun eigen bewindvoerder zitten.”

“Ik heb één mevrouw, die heeft nu een heel krap budget. Ze heeft wel recht op AOW en een heel klein pensioen. Omdat ze ook schulden heeft, moet ze 165 euro per maand betalen voor bewindvoering. Daardoor heeft ze voor andere dingen eigenlijk niks over en moet haar bewindvoerder elke maand puzzelen om de financiën rond te krijgen”, aldus Van Wolde.